aA
Rusijos teismas atmeta praktiškai visus teisiamos Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnio pilotės Nadijos Savčenko gynybos prašymus, sako jos teismo procesą stebintis Lietuvos diplomatas Marijus Petrušonis.
Nadežda Savčenko
Nadežda Savčenko
© AFP/Scanpix

Interviu BNS diplomatas teigė, kad gynyba prašė, jog pilotė dar kartą būtų apklausta panaudojant poligrafą, kad jai ir gynybai duodant parodymus būtų galima naudotis žemėlapiais, siekiant aiškiau nurodyti ukrainietės buvimo vietą ir jos veiksmus ten. Taip pat prašyta įvairių papildomų teismo ekspertizių.

„Advokatai teigia, kad teismas neatsižvelgia į gynybos teisėtus, argumentuotus prašymus“, - telefonu iš Rusijos ketvirtadienį sakė M.Petrušonis.

Rusija kaltina N.Savčenko prisidėjus prie dviejų Rusijos visuomeninio transliuotojo VGTRK žurnalistų žūties per apšaudymą pernai birželį Ukrainos Luhansko srityje. Taip pat pilotė kaltinama neteisėtai kirtusi Rusijos valstybės sieną.

Daugiau kaip metus N.Savčenko išbuvo areštinėje Rusijoje, protestuodama prieš areštą bado streiku ilgiau kaip 80 dienų.

M.Petrušonį nustebino kaltinamosios laikysena po tokių išbandymų.

„Man padarė įspūdį, kad ji laikėsi tvirtai, kalbėjo aiškiai, replikavo, komentavo. Jos povyza buvo tvirta ir tai nustebino ne tik mane, bet, manau, ir kitus“, - sakė diplomatas.

Į bylos nagrinėjimą atvyko ir N.Savčenko motina. Pasak M.Petrušonio, jos bendravo apie gerą obuolių derlių, kitus smulkius buitinius dalykus.

N.Savčenko teisiama 50 tūkst. gyventojų turinčiame Donecko mieste netoli sienos su Ukraina. Teismo procesas vyksta būtent čia todėl, kad šioje vietoje, pasak kaltinimus pateikusios pusės, Ukrainos karė neteisėtai kirto Ukrainos-Rusijos sieną. Bylą nagrinėja trijų teisėjų kolegija.

„Teismo pastatas nedidelis, ten turbūt vienintelis teismas tame mieste. Nedidelė teismo salė, apie 20 vietų“, - pasakojo M.Petrušonis.

Pasak jo, antradienį ir trečiadienį vykę pirmieji teismo posėdžiai buvo ramūs, prie teismo pastato nesibūrė jokie aktyvistai, tačiau aplink jį buvo sustiprinta apsauga.

M.Petrušonis pasakojo, kad pirmajame teismo posėdyje dalyvavo daugiau žurnalistų, nei antrajame. Daugiausiai į jį atvyko Rusijos valstybinių televizijų atstovai, tačiau buvo matyti ir Laisvosios Europos radijo Rusijos tarnybos žurnalistų, nepriklausomos Rusijos televizijos „Dožd“ atstovų, taip pat žmonių, dirbančių Ukrainos televizijoje „1+1“.

Diplomatas teigė po posėdžių stebėjęs, kaip skirtingos žiniasklaidos priemonės nušviečia N.Savčenko teismo procesą, ir atkreipė dėmesį, jog Rusijos valstybinės televizijos kūrė apie jį šališkus reportažus. Kaip pavyzdį jis pateikė kanalo „Rossija 1“ reportažą, kuris buvo sumontuotas taip, jog N.Savčenko esą pripažino inkriminuojamus jai nusikaltimus.

Diplomato teigimu, stebėti šį teismo procesą Lietuvos paprašė Ukrainos užsienio reikalų ministras, kad „mūsų dėmesys šiems procesams padėtų užtikrinti didesnį jų skaidrumą“.

M.Petrušonis sakė, kad be jo N.Savčenko bylos nagrinėjimą stebi Slovakijos, Austrijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų diplomatai.

N.Savčenko, būdama vieno Ukrainos bataliono savanore, kaltinama 2014 metų birželio 17 dieną stebėjusi žurnalistus Igorį Korneliuką ir Antoną Vološiną ir koregavusi artilerijos ugnį, perduodama batalionui devynių civilių buvimo vietą. Tarp jų buvo ir trys žurnalistai, kurie filmavo kontrolės postą. Prokurorai taip pat ją kaltina nelegaliu Rusijos sienos kirtimu.

Stovėdama už stiklinės užtvaros teismo salėje kaltinamoji neigė jai pareikštus kaltinimus. Ji sakė, kad būdama sraigtasparnio pilotė ji „nežino kaip“ koreguoti artilerijos ugnį, nes tam reikia sudėtingų matematinių paskaičiavimų. N.Savčenko sakė, kad separatistų kovotojai, surengę pasalą, paėmė ją į nelaisvę anksčiau negu žuvo minėti rusų žurnalistai. Anot jos, vienas kovotojų sakęs, kad „nepraeis nė savaitė, kai ji bus perduota Rusijai“. Kiek vėliau ją sučiupusieji perdavė ją vyrams kalbantiems su rusišku akcentu.

Jungtinės Valstijos Nadiją Savčenko laiko Rusijos konflikto su Ukraina „įkaite“ ir reikalauja, kad ji būtų paleista kartu su kitais Rusijoje laikomais suimtais ukrainiečiais.