aA
Spalio 1 dieną Kroatija oficialiai paskelbė apie savo sprendimą iki šių metų pabaigos atidaryti ambasadą Vilniuje, pranešė Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.
Dar viena valstybė atidaro ambasadą Lietuvoje
© Shutterstock nuotr.

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus teigimu, Kroatijos sprendimas Lietuvoje atidaryti ambasadą atspindi pastaruoju metu vis didesnį pagreitį įgaunančius Lietuvos ir Kroatijos santykius dvišaliame, daugiašaliame ir regioniniame lygmenyse, intensyvėjančius šalių institucijų ir piliečių ryšius.

„Esu įsitikinęs, kad Kroatijos ambasados atidarymas Vilniuje sustiprins egzistuojančią nuoširdžią draugystę tarp mūsų šalių, ir prisidės plėtojant sėkmingą Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimą politikos, verslo, mokslo, kultūros, sporto ir kitose srityse“, – sakė Lietuvos ministras.

Lietuvos ir Kroatijos institucijos ir ekspertai itin sėkmingai plėtoja bendradarbiavimą integracijos į ES srityje. Dalyvaudamos ES Dvynių programoje Lietuvos institucijos Kroatijoje laimėjo net 12 projektų. Stiprėja šalių ekonominis bendradarbiavimas – palyginti su 2013 m., prekybos su Kroatija apimtys išaugo 46 proc. ir sudarė 18,7 mln. eurų, eksportas padidėjo 31,7 proc. ir sudarė 10,6 mln. eurų. Remiantis Kroatijos turizmo asociacijos duomenimis, 2014 m. Kroatiją aplankė 28 tūkst. Lietuvos turistų, o per pirmuosius aštuonis 2015 m. mėnesius turistų srautas iš Lietuvos į Kroatiją išaugo 23 proc.

2013 m. Lietuva ir Kroatija apsikeitė diplomatinėmis atstovybėmis – nuo 2013 m. birželio mėn. Vilniuje veikia Kroatijos ambasados Švedijoje biuras, o Lietuvos ambasados Austrijoje skyrius Zagrebe veikia nuo 2013 gegužės mėn.