aA
Rusijos įtakinga Ortodoksų Bažnyčia išsakė paramą Maskvos aviacijos smūgiams, pavadindama karinę intervenciją „šventąja kova“.
Rusė po atakų Sirijoje: slėpkite savo sūnus
© Stopkadras

Tačiau daug žmonių Rusijoje kaltina Kremlių dėl karinio įsikišimo Sirijoje trumparegiškumu.

Aleksandras Konovalovas, vadovaujantis Strateginės analizės institutui, sakė, kad Rusijai labai rūpi nutraukti diplomatinę izoliaciją Vakaruose, bet ji neatsižvelgia į ilgalaikius savo intervencijos Artimuosiuose Rytuose padarinius.

„Mes išėjome į Afganistaną šešiems mėnesiams ir pasilikome ten dešimt metų“, – sakė jis AFP, turėdamas omenyje konfliktą, kuris nusinešė daugiau kaip 14 tūkst. SSRS karių gyvybių nuo 1979 iki 1989 metų.

Neseniai paskelbta Levados centro apklausa parodė, kad 69 Rusijos gyventojai nepritaria šalies karių dislokavimui Sirijoje. Tokiam sprendimui pritaria tik 14 proc. žmonių.

Per trečiadienį socialiniuose tinkluose įsiplieskusias diskusijas daug komentuotojų prognozavo, kad Rusijos laukia skaudūs padariniai.

„Slėpkite savo sūnus“, – savo feisbuko paskyroje parašė rusė Zaira Abdulajeva.

Rusija įsitraukė į karą Sirijoje

Rusija trečiadienį surengė antskrydžius karo draskomoje Sirijoje, kurie buvo jos pirmoji karinė intervencija už buvusios Sovietų Sąjungos ribų nuo Afganistano okupacijos 1979 metais.

Rusijos karo aviacija kartu su Sirijos vyriausybės lėktuvais smogė taikiniams keliose provincijose. Šie antskrydžiai surengti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui siekiant perimti iniciatyvą iš JAV vadovo Baracko Obamos stumiant konkuruojantį planą, kaip sutriuškinti „Islamo valstybės“ (IS) džihadistus Sirijoje.

Ir Maskva, ir Damaskas tvirtina, kad operacijos taikinys buvo IS kovotojai. Sirijos saugumo šaltinis nurodė, kad Hamos ir Homso provincijose buvo smogta „teroristų pozicijoms“ ir kad Rusija prisidėjo prie vyriausybės pajėgų antskrydžių Latakijos provincijoje, kuri yra Basharo al Assado režimo bastionas.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos pareiškė manančios, kad Rusija atakavo ne IS kovotojus, kaip tvirtina, bet opozicijos sukilėlius, kurie kelia grėsmę B.al Assado režimui.

Vienas JAV gynybos pareigūnas Vašingtone žurnalistams sakė, kad „nematėme jokių smūgių prieš ISIL; ką matėme, tai smūgius prieš Sirijos opoziciją“. ISIL yra alternatyvus „Islamo valstybės“ akronimas.

Gynybos sekretorius Ashtonas Carteris buvo atsargesnis. „Atrodo, kad buvo (smūgiuojama) rajonuose, kur galbūt nėra ISIL pajėgų“, – sakė Pentagono vadovas.

Bet jis apkaltino Rusiją kurstant puspenktų metų besitęsiantį Sirijos pilietinį konfliktą ir pareiškė, kad Maskvos karinis įsikišimas šioje karo draskomoje šalyje prilygsta „benzino pylimui į ugnį“ ir yra „pasmerktas žlugti“.

„Rusijos prieiga pasmerkta žlugti, – sakė A.Carteris. – Viliuosi, kad jie prieis prie požiūrio taško, kuriame sieks savo tikslų skirtingais būdais, turinčiais daugiau prasmingumo.“

Savo ruožtu Baltieji rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas sakė, jog „dar per anksti pasakyti, kas buvo jų taikinys ir į kokius taikinius buvo pataikyta“.

Prancūzija, kuri sekmadienį pati surengė savo pirmąjį antskrydį prieš IS Sirijoje, taip pat išreiškė abejonių dėl Rusijos tikslų, atkartodama susirūpinimą, jog Maskva, stiprindama savo karinius pajėgumus šioje šalyje, tik siekia padėti B.al Assadui išlaikyti valdžią.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas išreiškė didžiulį susirūpinimą.

„Man itin neramu, nes Rusija nesiėmė jokių realių pastangų siekti konfliktinių situacijų šalinimo per antskrydžius Sirijoje“, - sakė jis.

36 civiliai

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad buvo surengta 20 skrydžių ir smogta aštuoniems IS taikiniams.

Tačiau pagrindinės Sirijos opozicinės grupės lyderis sakė, jog per Rusijos antskrydį žuvo 36 civiliai, ir pareiškė, kad Maskva siekia sustiprinti Damasko režimą.

Khaledas Khoja, Vakarų remiamos Nacionalinės koalicijos, kuri apima opozicines grupes ir kovotojus, vadovas sakė, jog, vietos aktyvistai ir tarybos nariai perdavė 36 žmonių, tarp jų penkių vaikų, vardus, kurie žuvo centrinėje Homso provincijoje.

„Visos aukos buvo civiliai, – sakė Kh.Khoja interviu, kurį jis davė Niujorke Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose. - Rusai šiandien smogė Homso šiaurei ir nužudė 36 nekaltus žmones... kovojusius su ekstremizmu.“

„Tad visiškai aišku, kad Rusijos intervencija yra skirta paremti režimą, paremti daugiau žudynių Sirijoje ir sukurti dar chaotiškesnę atmosferą“, – sakė jis.


„Nepadeda pastangoms“

Didžiosios Vakarų valstybės kaltina B.al Assado režimo pajėgas dėl daugumos iš 240 tūkst. žmonių, kurių gyvybes nusinešė daugiau nei ketverius metus trunkantis konfliktas, žūties ir tvirtina, kad dabartiniam lyderiui likus valdžioje, politinis sureguliavimas neįmanomas.

Prancūzija šią savaitę pradėjo tyrimą dėl B.al Assado režimo galimai įvykdytų nusikaltimų žmoniškumui.

Tuo tarpu Rusija siekia įtikinti užsienio šalis jungtis prie žvalgybos darbo grupės, kurią ji formuoja kartu su Iranu, Iraku bei Sirija. Maskva tvirtina, kad parama esamai Sirijos vyriausybei yra vienintelis būdas sutriuškinti IS.

V.Putinas, kuriam šalies parlamentas likus kelioms valandoms iki pirmųjų antskrydžių suteikė leidimą panaudoti karinę jėgą užsienyje, įspėjo, kad Maskva sumedžios IS kovotojus, kol šie dar nespėjo smogti Rusijai.

Rusijos lyderis žadėjo, kad jo šalies dalyvavimas karinėje kampanijoje neužsitęs. Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas nurodė, kad operacija bus ribotos trukmės, ir patikino, kad nebus jokių Rusijos karių antžeminių operacijų Sirijoje.

S.Ivanovas taip pat sakė, kad B.al Assadas turi būti pasirengęs kompromisui su opozicija „savo šalies ir savo žmonių labui“.

V.Putinas siekia susigrąžinti pozicijas tarptautinėje politinėje arenoje po daug mėnesių trukusios izoliacijos, kurioje Rusija atsidūrė dėl Krymo aneksijos ir separatistinio sukilimo Ukrainos rytuose kurstymo.

Tuo tarpu Vašingtonas nerimauja, kad Maskvos parama savo senam sąjungininkui B.al Assadui gali komplikuoti JAV vadovaujamos koalicijos kovą su IS ekstremistais.

Valstybės sekretorius Johnas Kerry Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui pareiškė, kad tokie Maskvos žingsniai „nepadeda toms pastangoms“.

S. Lavrovas: nuogąstavimai, kad oro smūgių taikinys nėra IS, nepagrįsti

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį atmetė kaltinimus, kad Maskvos oro smūgių taikinys yra ne „Islamo valstybės“ džihadistai ir kad per juos žuvo civilių žmonių.

„Gandai, kad šių aviacijos smūgių taikinys yra ne IS pozicijos nėra pagrįsti“, – sakė jis žurnalistams Niujorke po susitikimo su savo kolega iš JAV Johnu Kerry.

Rusijos diplomatijos vadovas pridūrė, kad neturi duomenų apie civilių aukas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.