aA
P. Porošenka savo kalboje Jungtinėse Tautose akcentavo vis dar tebesitęsiančią agresiją Ukrainoje, taip pat komentavo Rusijos manipuliavimą veto teise Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje ir kvietė užkirsti tam kelią.
P. Porošenka: Rusija naudojasi savo veto teise kaip licencija žudyti
© AFP/Scanpix

Ukrainos prezidentas teigė, kad jo šalis šiuo metu kenčia nuo išorinės agresorės ir ta agresorė šiuo metu yra Rusija.

„Mano šalis šiuo metu yra išorinės agresijos objektas ir ta agresija šiuo metu yra iš Rusijos Federacijos“.

P. Porošenka savo kalboje Jungtinėse Tautose ypatingą dėmesį skyrė Rusijos veto teisei. Ukrainos prezidentas teigė, kad Rusija naudojasi šia teise siekdama paslėpti savo nusikaltimus. P. Porošenka akcentavo, kad tai ypač matėsi, kai buvo vykdomas tyrimas dėl MH-17 orlaivio katastrofos.

„Rusija naudojasi savo veto teise kaip licencija žudyti. Veto teisė negali būti naudojama tik kai reikia, kai norima išvengti atsakomybės už nusikaltimus“ ,- savo kalboje pabrėžė P. Porošenka.

Kalbėdamas Jungtinėse Tautose Ukrainos prezidentas nepamiršo ir įvykių Sirijoje, jis ironiškai klausė, ar V. Putinas tikrai turi teisę siūlyti antiteroristinės koalicijos kūrimą prieš „Islamo valstybę“, kai pats yra agresorius ir terorizmą naudoja kaip priemonę savo agresijai įgyvendinti.

„Puiki istorija. Bet ja sunku patikėti“, - pareiškė jis. „Kaip jūs galite raginti sudaryti antiteroristinę koaliciją, kai skatinate teroristus tiesiog šalia savo namų? Kaip jūs galite kalbėti apie taiką ir legitimumą, kai jūsų politika - karas, baimė ir marionetinės vyriausybės?“ - pridūrė P. Porošenka.

Ukrainos prezidentas taip pat pavadino „abejotina procedūra“ SSRS narystės JT Saugumo Taryboje perdavimą Rusijai.

„Rusija ištisus dešimtmečius sąmoningai formavo aplink save nestabilumo zoną. Tai - Kalnų Karabachas, Abchazija, Krymas, Donbasas“, - sakė P. Porošenka. Jis vėl pažymėjo, kad Rusija „okupavo“ Krymą ir Donbasą.

Pasak jo, Ukraina sveikina Prancūzijos pasiūlymą apriboti veto teisę JT Saugumo Tarybos nariams.

„Daugiau nei metus Rusijos agresija prieš mano šalį įgyvendinama finansuojant teroristus. Per šį laikotarpį daugiau nei 8 tūkst. ukrainiečių, iš kurių 6 tūkst. civilių žuvo nuo teroristų ir okupantų rankų Donbase“, - kalbėjo Ukrainos prezidentas.


Kalbėdamas apie Rusijos vykdomą agresiją Ukrainoje, P. Porošenka paminėjo ir N. Savčenko ir kitus ukrainiečius, kurie „neteisėtai yra sulaikyti ir teisiami Kremliaus“.

„Ukraina sumokėjo ir vis dar moka labai didelę kainą už savo laisvę - žmonių gyvybių kainą“ ,- baigdamas savo kalbą Jungtinėse Tautose sakė Ukrainos prezidentas.

P. Porošenka: Rusija kariauja karą su Ukraina

Rusija kariauja karą su Ukraina, nors oficialiai to nepripažįsta, pareiškė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos.

„Nepaisant to, kad Rusija kol kas atsisako oficialiai pripažinti tiesioginį karinį kišimąsi, šiandien nėra jokių abejonių, kad tai agresyvus karas prieš mano šalį, prieš Ukrainą“, – sakė P.Porošenka.

Jis tvirtina, kad Rusija okupavo 44 tūkst. kv.km Ukrainos teritorijos Kryme ir Donbase.

„Ukrainos teritorijos, kurias Rusija okupavo Kryme ir Donbase, sudaro apie 44 tūkst. kv.km“, – pareiškė prezidentas, pažymėdamas, kad visa tai, kas vyksta Ukrainoje nėra nei pilietinis karas, nei vidaus konfliktas.

Rusijos politinė ir karinė vyriausybė daug kartų neigė Rusijos karių buvimą Ukrainos rytinėse teritorijose. O Krymo atžvilgiu Maskva laikosi tokios pozicijos, kuria esą pripažįstamas 2014 metų kovo 16 dieną surengto referendumo dėl Krymo susijungimo su Rusija rezultatas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.