aA
Tai buvo iškiliausio tarp pasaulinių lyderių oratoriaus kalba. Tai buvo kalba, turėjusi suformuoti jo išorės politikos paveldo kontūrus. Ir jis praleido progą bent pabandyti atsakyti į iššūkius, prieš kuriuos atsidūrė pasaulis. Taip pat ir Vakarai, taip ir JAV.
Barackas Obama, Vladimiras Putinas
Barackas Obama, Vladimiras Putinas
© AP/Scanpix

Kaip rašo politologė Lilija Ševcova straipsnyje nv.ua, savo prezidentavimo laiku jis nesugebėjo suprasti šių iššūkių.

Bet kai jie tapo akivaizdūs, jis nusprendė pasitelkti žodžių dušą ir tapti pamokslininku.
Kas jam sekasi geriau nei Vakarų pasaulio lyderio vaidmuo. Kaip atsakyti į Putino Rusijos iššūkį?

Kaip reaguoti į Kiniją, kuri ieško, kur Vašingtono „raudona linija“? Ką daryti su Sirija, kuri taip ne laiku sugadino jam jo palikimą? Kaip suderinti principus su diplomatija, o kompromisą su „transition to the new government“ (perėjimu į naują vyriausybę)?

Jis taip ir nenusprendė. Todėl mieliau liko pamokslininku. Ką gi... irgi indėlis į istoriją. Tiesa, kad ir ką dabar sakytų ar darytų Obama, yra Vakarų išlikimo logika. Ir ji verčia jų lyderius prisiminti principus net tada, kai norisi juos pamiršti.

Na ir apie Putino kalbą Generalinės Asamblėjos sesijoje.

Jis nusprendė nestebinti pasaulio ir pakartojo tai, su kuo Kremlius pastarosiomis dienomis ne kartą supažindino auditoriją. Putinas pasiūlė Vakarams naują „GRAND BARGAIN“ – Didžiulį sandorį ir būdą pamiršti dabartinę konfrontaciją.

Lilija Ševcova (dešinėje)
Lilija Ševcova (dešinėje)
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Štai pagrindinė jo žinia: „Susivienykime prieš bendrą priešą. Mums reikia kartu jį nustatyti ir pamiršti konfliktus. Aš padėsiu jums išspręsti jūsų problemas, panaikinsiu jūsų galvos skausmą.

Išspręsiu Artimųjų Rytų problemą. Išgelbėsiu Europą nuo pabėgėlių antplūdžio. Padėsiu Obamai su jo palikimu. Žengsime į nedalomo pasaulio ir ramybės erą.“

Kad padėtų norintiems atrasti ramybę ir rastų sau argumentų palaikyti sandorį, Putinas pasiūlė savo pasaulio santvarkos ir netgi liberalių vertybių supratimo principus. Taip pat ne vieną viliojantį projektą.
Kaip jums „integracijų integracija“ – ES susijungimas su Eurazijos Sąjunga?

Tai bus kiečiau už komunizmo kūrimo idėjas. O kol kas sujunkime Eurazijos Sąjungą su Kinijos Šilko keliu. Ir nesvarbu, koks galiausiai atsiras išsigimėlis. Judėjimas – viskas, tikslas – niekas!

Juk atsiras tokių, kurie bus pasirengę pirkti bilietą į šį „Titaniką“. Putinas pasiūlė pasauliui virtualią, netikrą santvarką, kurioje kiekvienas gali traktuoti principus taip, kaip nori. Kai kuriuos tai gundys...

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.