aA
Antradienį Seimas sprendžia dėl Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytos kandidatės į generalines prokurores Editos Dambrauskienės.
Edita Dambrauskienė
Edita Dambrauskienė
© DELFI / Tomas Vinickas

Po svarstymo Seimo plenarinių posėdžių salėje vyksta slaptas balsavimas. Jo rezultatai parodys, ar parlamentarai pritars E. Dambrauskienės kandidatūrai.

Žada atsistatydinti, jeigu prarastų prokurorų pasitikėjimą

Kandidatė į generalines prokuroras 46 metų E. Dambrauskienė teigia, kad atsistatydintų iš pareigų, jeigu prarastų kolegų ir ją skyrusių pareigūnų pasitikėjimą.

„Jeigu matyčiau, kad neturiu ten dirbančių žmonių pasitikėjimo, Seimo narių pasitikėjimo, prezidentės pasitikėjimo, labai greitai priimčiau atitinkamą sprendimą“, - antradienį per susitikimą su Liberalų sąjūdžio frakcija sakė pretendentė.

Ji tvirtino, kad svarbiausia - kalbėti su prokurorais, paaiškinti jiems priimamus sprendimus.

E.Dambrauskienė taip pat neigė politikų nuogąstavimus, kad gali būti „kišeninė“ prokurorė. Kandidatės teigimu, visiems, kas su ja dirbo ir pažįsta, nekyla abejonių dėl jos nepriklausomumo.

Savo gyvenimo aprašyme, skyrelyje „Asmeninės savybės“, ji yra nurodė esanti komunikabili, sąžininga, savarankiška, atsakinga, mėgstanti kolektyvinį darbą.

Darbo partija nepakluso savo vedliui

„Didžiausias Editos Dambrauskienės privalumas – jos amžius ir grožis, o kaip specialistė ji dar tik formuojasi“, – po susitikimo su Kaišiadorių apylinkės teismo vadove ir pretendente į generalinio prokuroro postą pareiškė buvęs generalinis prokuroras ir Seimo vadovas, šiuo metu atstovaujantis Darbo partijai, Artūras Paulauskas.

Prieš slaptą balsavimą Seime už prezidentės kandidatę Generalinės prokuratūros vadovo postui užimti buvo kalbama, kad Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis rekomendavo partijos frakcijai palaikyti šalies vadovės pasirinktą pretendentę.

Po susitikimo su E. Dambrauskiene kalbėdamas LRT.lt V. Mazuronis sakė dalyvavęs frakcijos posėdyje ir, pasak jo, iš trijų galimų sprendimų, kaip balsuoti už E. Dambrauskienę, pasirinko laisvą balsavimą. Kiti du sprendimai – balsuoti privalomai arba sutartinai – „darbiečių“ buvo atmesti.

Praėjusią savaitę pretendentė į generalines prokurores, iš Seimo tribūnos kalbėdama apie prokuratūros problemas, akcentavo ikiteisminio tyrimo kokybę ir trukmę, viešojo intereso gynimo svarbą.

Pasak E. Dambrauskienės, jei ji būtų paskirta generaline prokurore, norėtų išvengti per ilgo bylų nagrinėjimo, nepagrįsto pasiklausymo priemonės naudojimo, siektų pagerinti prokurorų atranką ir garantuoti jiems karjeros galimybes, užtikrinti aiškią ir skaidrią skatinimo sistemą.

Kandidatė į generalines prokurores teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujamo darbo patirties. E. Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate, buvo Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011-ųjų jau penkerius metus vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Šių metų birželį baigėsi prokuroro Dariaus Valio įgaliojimai. Šiuo metu generalinio prokuroro pareigas laikinai eina Darius Raulušaitis.

Seimas vasaros pradžioje nepritarė Prezidentės siūlymui Generalinės prokuratūros vadovu skirti Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį.

Generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Respublikos Prezidentas Seimo pritarimu.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.