aA
Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė, kad negaliojančiais pripažįsta buvusio kultūros viceministro Dariaus Mažinto esą Santaros vidurinės mokyklos išduotą brandos atestatą, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos išduotus bakalauro ir magistro diplomus.
D. Mažinto brandos atestatas ir aukštojo mokslo diplomai – negaliojantys
© DELFI / Tomas Vinickas

D.Mažintas į valstybės biudžetą turės sumokėti 23 tūkst. 289 eurus, ši suma susidarė dėl jo neteisėto studijų finansavimo.

Teismo vertinimu, atsakovo veiksmai įgyvendinant teisę siekti aukštojo mokslo diplomo buvo atlikti šiurkščiai pažeidžiant teisės normas, reglamentuojančias teisę siekti aukštojo išsilavinimo, o veiksmų neteisėtumas pasinaudojus netikru atestatu yra labai didelis.

Teismas konstatavo, kad atsakovas nebuvo įgijęs vidurinio išsilavinimo, todėl neturėjo teisės siekti aukštojo mokslo.

Byla nagrinėta pagal Vilniaus apygardos prokuratūros ieškinį. Prokuratūra siekė, kad pianisto D.Mažinto įgytas bakalauro ir magistro diplomai būtų pripažinti negaliojančiais, nes paaiškėjo, kad jis į šią aukštąją mokyklą įstojo su padirbtu brandos atestatu.

D.Mažintas teismo posėdyje nedalyvavo.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos atstovas teisme advokatas Žilvinas Mišeikis BNS yra sakęs, kad akademija buvo suklaidinta, jeigu būtų buvę žinoma, kad D.Mažintas nebuvo įgijęs vidurinio išsilavinimo, jis nebūtų galėjęs tęsti studijų. Akademija atsakovu patraukta formaliai, prokuratūra turtinių pretenzijų mokslo įstaigai nepareiškė, o 23 tūkst. 289 eurus siekiančias sąnaudas už studijas prašyta priteisti iš paties D.Mažinto.

Kas suklastojo D.Mažinto brandos atestatą, nežinoma - prokuratūra šio nusikaltimo netiria, nes yra suėjusi patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senatis.

Šiuo metu veikia specialus registras, kuris parodo, koks asmuo ir kada įgijo vidurinį išsilavinimą. Apie 2000 metus, kai D.Mažintas esą įgijo brandos atestatą, tokio registro nebuvo.

Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad D.Mažintas niekada nesimokė Vilniaus „Santaros“ vidurinėje mokykloje, nors šios mokymo įstaigos atestatą pateikė stodamas į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

Akademijoje D.Mažintas baigė bakalauro, magistro ir aspirantūros studijas, įgijo licenciato laipsnį.

Buvęs kultūros viceministras viešai yra sakęs nesigailintis to, kad stojo į aukštąją mokyklą neturėdamas brandos atestato.

„Vidurinis išsilavinimas nebūtinai suteikia žinių. Viskas priklauso nuo žmogaus. Aš mokiausi taip, kaip man to reikėjo, pasirinkau savo kelią. Sutinku, kad yra tam tikros taisyklės, tvarka yra tokia, kokia yra, neagituoju kitų elgtis taip, kaip aš, tačiau man tikrai nėra gėda dėl savo sprendimo. Kiekvienas mes gyvenime darome klaidas, ir tam tikrų dalykų aš dabar galbūt nedaryčiau, tačiau patirtis ateina su laiku, kurio atgal nesugrąžinsi. Aš nesigailiu dėl nieko. Dėl ko man turėtų būti gėda? Kad baigiau Muzikos ir teatro akademiją, kad turiu keturis diplomus, kad savo profesinėje sferoje pasiekiau ganėtinai aukštų įvertinimų? Popierius neparodo žmogaus žinių“, – interviu delfi.lt yra sakęs D.Mažintas.

Jis teigė buvęs maištingas mokinys, o besimokydamas M.K.Čiurlionio menų mokykloje jautėsi vergu, nes, turėdami mokytis kaip ir visi vaikai, mokyklos moksleiviai vėliau turėdavo antra tiek laiko praleisti besimokydami savo specialybės dalykų.

Buvęs viceministras teigė prieš tapdamas viceministru nesusimąstęs apie tai, kad jo praeities sprendimai sukels tokį skandalą.

D.Mažintui einant viceministro pareigas jo kuruota Lietuvos kultūros taryba skyrė 40 tūkst. litų (11 tūkst. 584 eurų) politiko įkurtos viešosios įstaigos „Culture live“ projektams. D.Mažintas šią įstaigą paliko prieš tapdamas viceministru, o 2013-ųjų lapkričio 25 dieną iš jos pasitraukė ir viceministro žmona. Sulaukęs priekaištų dėl galbūt supainiotų interesų,

D.Mažintas atsistatydino. Iš karto po to Seimo narys konservatorius Vytautas Juozapaitis paviešino D.Mažintui nepalankią informaciją dėl suklastoto vidurinės mokyklos baigimo atestato.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.