aA
Oksfordo universiteto genetikos profesorius Brianas Sykesas (Brajenas Saiksas) gali padėti žmonėms, kuriems knieti sužinoti, ar tarp jų protėvių nebuvo kokio plėšiko ir ar jie nesigiminiuoja su savo bendrapavardžiais.
Antradienį B. Sykesas paskelbė atlikęs dešimčių vyrų ta pačia pavarde DNR testus ir savo nuostabai nustatęs, kad jie visi tikriausiai kilo iš to paties protėvio.

Profesorius lygino Y chromosomų DNR, nes ši chromosoma labai mažai kinta ir sūnaus paveldima iš tėvo.

"Parašiau 250-čiai atsitiktinai parinktų vyrų, kurie turi Sykeso pavardę", telefonu sakė profesorius. Jis pasirinko tris Anglijos grafystes - Jorkšyrą, Češyrą ir Lankašyrą, nes ten gyvena daugiausiai Sykesų.

Žmonėms buvo nusiųstas reikmenų komplektas, kuriuo paimamos kelios burnos gleivinės ląstelės.

"Gavau 61 DNR pavyzdį, iš kurių pusė turėjo Y chromosomos mikropalydovą, įrodžiusį, kad Y chromosomos buvo identiškos", sakė B. Sykesas. Chromosomų mikropalydovai yra sudaryti iš trumpų pasikartojančių nukleotidų sekų, lyg ir nekoduojančių jokios svarbios informacijos, bet galinčių būti "pirštų atspaudais". B. Sykesas savo tyrimo rezultatus skelbia žurnale "American Journal of Human Genetics". Profesorius rašo esąs nustebintas fakto, kad tiek daug skirtingų vyrų, nė nenutuokusių apie tarpusavio giminystę, turėjo identiškus Y chromosomos "pirštų atspaudus".

"Paaiškinti tai galima nebent prielaida, jog visi Sykesai yra vieno vyro, pirmojo Sykeso, palikuonys. Iš teismo įrašų matyti, jog pavardė pirmą kartą pasirodė apie 1300-uosius metus Vakarų Jorkšyre", sakė mokslininkas.

Iki XIV amžiaus Anglijos valstiečiai vadinosi vienu arba keliais vaikams neperduodamais vardais. Pavardės tapo paveldimos tik tada, kai buvo galima vaikų nuosavybėn perduoti savo žemę.

Beje, B. Sykeso genealogija jį nustebino, nes tarp protėvių būta ir prastos šlovės asmenų.

"Visi Sykesai buvo valstiečiai ir nenaudėliai. Teismo knygos mirga įrašais apie avių vagystes ar miško padegimus, į kuriuos jie buvo įsivėlę", juokėsi profesorius.

Pasak jo, Sykesų pavardė reiškia mažą upelį, todėl jis tikėjęsis, kad ją turės daug žmonių, nesusijusių jokiais giminystės ryšiais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.