aA
Kaip atsakas vadinamiesiems „Kremliaus troliams“, itin aktyviai besireiškiantiems internete, Lietuvoje atsirado „elfai“ - aktyvūs, išsilavinę žmonės, aukojantys savo laisvalaikį kovai su melą ir šmeižtą kibernetinėje erdvėje skleidžiančiais V. Putino režimo samdiniais iš Rusijoje veikiančių „trolių fabrikų“.
Į kovą su Kremliaus <em>troliais</em> kyla slaptos pajėgos
© Stopkadras

Kovotojus su interneto troliais pavadinti „elfais“ sugalvojo lietuviai. Bene pirmą kartą šis pavadinimas oficialiame tarptautiniame renginyje nuskambėjo rugpjūčio pabaigoje Latvijos sostinėje NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centro surengtoje konferencijoje "Rygos strateginės komunikacijos dialogas: supratimo svarba". Konferencijoje dalyvavusi amerikietė dr. Rebecca Goolsby, paklausta, ką daryti su Kremliaus troliais, kurie jau aktyviai reiškiasi ne tik Baltijos šalių, bet ir Vakarų valstybių internetinėje erdvėje, patarė kariauti kaip lietuvių elfai.

Informacinę erdvę stebintis Lietuvos kariuomenės analitikas sako, kad pirmoji masinė organizuota, aktyvi ir agresyvi Maskvos trolių ataka Lietuvos internetinėje erdvėje užfiksuota dar 2010 m. - DELFI publikuoto straipsnio „Itin slaptą KGB šifravimo aparatūrą CŽV gavo iš lietuvių“ komentarų skiltyje.

Nors straipsnis buvo išpublikuotas vidurnaktį, troliai puolė iškart, nelaukdami ryto – pasipylė šimtai komentarų, juodinančių Lietuvą ir Vakarus, šlovinančių Sovietų Sąjungą bei Rusiją ir t.t.

O aktyvią, bet ne tokią organizuotą trolių veiklą Lietuvos kariškiai, stebintys internetinę veiklą, pastebėjo dar 2007 m. Pirmiausia, pasak analitikų, jie ėmė reikštis didžiausią sklaidą turinčiame Lietuvos naujienų portale DELFI, po kurio laiko troliai ėmė veržtis ir į kitus lietuviškus portalus.

Vėliau į žiniasklaidą ėmė patekti informacija apie vadinamuosius „trolių fabrikus“ ir „internetines brigadas“ Rusijoje (Tokios brigados organizuojamos ir kaimyninėse valstybėse, kur gyvena daug rusakalbių. Pvz., tokia brigada buvo demaskuota Ukrainoje).

Troliai už algą kiauras dienas rašo komentarus informaciniuose portaluose, socialiniuose tinkluose ir pan. Jie buvo įvairiai vadinami (pvz., „30 rublių armija“), bet galų gale jiems prilipo „Kremliaus trolių“ pavadinimas.

Lietuvoje trolių veiklą jau seniai pastebėjo ne tik analitikai, bet ir visuomenė, žiniasklaida, politikai. O Vakarai atsibudo tik visai neseniai, po Krymo okupacijos, nors Maskvos troliai komentarus jau seniai rašo anglų, vokiečių, prancūzų kalbomis.

„Interneto svarba per keletą pastarųjų metų labai išaugo. Tuo pačiu svarbėja ir trolinimas“, - sako kariuomenės analitikas.

Beje, troliai vien komentarais neapsiriboja, stengdamiesi paveikti visuomenę jie naudoja ir kitus būdus.

Vienas populiaresnių – vizualizacijos. Pavyzdžiui, sulyginama Japonija ir Lietuva: gyventojų ir valdininkų skaičius – Japonijoje daug daugiau gyventojų, o valdininkų daug mažiau. Tokia vizualizacija pirmiausia buvo padaryta Ukrainai, paskui – Baltijos šalims.

Tiesa, šiose vizualizacijose – tik gyventojų skaičius, valdininkų skaičius neturi nieko bendro su realybe, bet tokį paveikslėlį internete pamačiusiems daug negalvojantiems žmonėms tai įstringa į atmintį ir kelia pasipiktinimą.

„Demokratinėje valstybėje neįmanomi trolių fabrikai kaip Rusijoje. Elfai – visuomeninė iniciatyva, gimusi dėl noro ginti savo pasaulėžiūrą“, - sako kariuomenės analitikas. Kai kuriuos Lietuvoje dirbančius elfus kariškiai žino, bet toli gražu ne visus: pastaruoju metu šis judėjimas labai išsiplėtė ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje, prie elfų kariuomenės jau jungiasi lenkai, suomiai.

„Elfų kelias – tiesos sakymas. Jos tiek, kad nereikia jokių iškraipymų ir melagysčių, - sako informacinę erdvę internete stebintis kariškis. - Jie ima trolių platinamą informaciją ir pateikia tiesą trolinama tema komentaruose, gamina vizualizacijas, kurias platina socialiniuose tinkluose ir t.t.“. Su troliais kovojantys lietuviai socialiniuose tinkluose kuria tam skirtas paskyras („Raudonojo meškiuko pėdsakais“, „Atpažink nedraugišką propagandą“ ir kt.).

Elfai internete atseka kai kuriuos trolius, randa jų paskyras socialiniuose tinkluose. Dažniausiai jos būna kupinos sovietų nostalgijos, „papuoštos“ sovietine ar Ukrainos separatistų simbolika. Į tokias paskyras elfai prikemša informacijos, vizualizacijų (pavyzdžiui, trolis savo paskyroje rašo, kad sovietų laikais gyvenimas buvo nuostabus, o elfai prie tų jo pareiškimų prikabina tuščių sovietmečio parduotuvių ir pan. nuotraukų).

Analitikas sako, kad elfų daugėja, nes „matant melo srautą, plūstantį iš Rytų, kyla natūralus noras duoti atkirtį“.

Можно уничтожить скульптуры, но не память.PS предлагаю всем неравнодушным устроить мини "флэшмоб" и поместить памятник ...
Posted by Благотворительный фонд в поддержку Донбасса "Война и Мир" on Monday, 20 July 2015



Į kovą su Kremliaus <em>troliais</em> kyla slaptos pajėgos
© DELFI



www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.