aA
Šiaulių apygardos teisme savo misiją pradėjo savanoriai, kurių užduotis – padėti teismo proceso dalyviams įveikti jaudulį, susiorientuoti nepažįstamoje aplinkoje, teikti psichologinę paramą užtikrinant saugią liudijimo aplinką.
Teisme – istorinis žingsnis: darbą pradeda savanoriai
© DELFI / Tomas Vinickas

Tai istorinis žingsnis Lietuvos teismų sistemoje, kai teismo procese talkininkauja savanoriai, nors tokia praktika pažangiose pasaulio valstybėse taikoma jau seniai.

„Idėją pasitelkti į pagalbą savanorius padiktavo ir pats gyvenimas, – teigia Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius. – Akivaizdu, kad teisme, kur sprendžiasi žmonių likimai, yra ypač sunku. Nutarėme žingsnis po žingsnio teisme kurti jaukią darbinę aplinką, kartu rūpinantis ir pačiu žmogumi. Tai ne tik mandagus aptarnavimas, geriamas vanduo teismo salėse, bet ir reali pagalba pačiam proceso dalyviui. Savanorystės teismuose idėjos sėmėmės ir iš kitų valstybių praktikos.“

Anot jo, dar praėjusių metų pabaigoje teismas su viena viešąja įstaiga pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria siekiama ne tik plėtoti teismo ir kolegijos ryšius.

„Dokumentas numato daug gerų, prasmingų darbų, bet vienas iš jų yra esminis – studentai nuo šiol teisme atliks ir savanorių misiją, – pabrėžė teismo pirmininkas. – Beje, mes atviri bendradarbiauti su bet kuria mokymo įstaiga ar su tais žmonėmis, kurie yra pasiryžę savanorystės misijai. Taigi, manau, kad šios mūsų pastangos – tai dar vienas ryžtingas teismo žingsnis arčiau Lietuvos piliečio, žmogaus, kurį likimas atvedė į teismą.“.

Grupė studentų buvo apmokyti Žmogaus studijų centro organizuotuose kursuose „Psichologinė parama aukoms ir liudytojams bei jų apsauga teismo procese“, dalis iš jų vasarą Šiaulių apygardos teisme dalyvavo teismo posėdžiuose, susipažino apskritai su teismo darbų, istorija, nuolat bendrauja su teismo psichologe Vaida Šarauskiene.

Vieni iš pirmųjų tokių studentų – Kristina Kancelkytė ir Mindaugas Valantinas. Jie antradienį žengė pirmuosius savanorystės žingsnius teisme. Jie buvo supažindinti su byla, kurioje proceso dalyviams ir gali prireikti jų pagalbos. Tai skaudi vienos šeimos istorija – šioje baudžiamojoje byloje motina yra kaltinama pasikėsinimu nužudyti sūnų.

Bylas, kuriuose gali prireikti savanorių pagalbos, parinks teismas, tai sudėtingi, visuomenėje atgarsį sukėlę įvykiai. Numatyta, kad teismo procese, kur yra daug nukentėjusiųjų ir liudytojų, į pagalbą gali būti pasitelkta ir daugiau savanorių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.