aA
Lietuvoje antradienį viešintys žydų ortodoksų rabinai domisi Vyriausybės ir Vilniaus savivaldybės planais sutvarkyti žydų kapinių teritorijoje esantį buvusių Sporto rūmų kompleksą.
Žydų rabinai domisi Sporto rūmų projektu Vilniuje
© DELFI / Tomas Vinickas

Anot Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, susitikime su Vilniaus meru septyni litvakiškos pakraipos rabinai ortodoksai iš JAV ir Izraelio domėjosi, ar planuojami darbai Šnipiškėse nepažeis judaizmo reikalavimų.

„Rabinai išsakė savo prašymą išsaugoti mirusių ir Šnipiškėse palaidotų žydų atminimą. Man atrodo, tiek Vilniaus miesto savivaldybė, tiek Vyriausybė, tiek ir Lietuvos žydų bendruomenė turi tuos pačius tikslus, tad aš kol kas nematau jokio pagrindo nei konfliktui, nei kažkokiems požiūrių skirtumams - visi norime to paties“, - BNS sakė susitikime dalyvavusi F.Kukliansky.

Vėliau antradienį rabinai šį klausimą planuoja aptarti Vyriausybėje su vicekancleriu Rimantu Vaitkumi, BNS patvirtino Vyriausybės spaudos tarnyba.

Anot F.Kukliansky, žydų religiniai lyderiai atvyko savo iniciatyva, domėdamiesi „dėl ne visai tiksliai paskleistos informacijos“ apie planuojamus darbus. Rekonstrukcijos planus kritikavo iš Lietuvos vyriausiojo rabino pareigų atleistas Chaimas Bursteinas.

Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komitetas teigia, kad dialogas su Lietuvos vyriausybe vyksta pozityviai ir padėjo išsaugoti daug žydų kapaviečių.

Turto banko vadovas Vaidotas Aleksius BNS antradienį sakė, kad jo vadovaujama įstaiga „artėja prie susitarimo“ derybose dėl Sporto rūmų įsigijimo su pastatą ir sklypą valdančiais Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) bankroto administratoriumi ir Šiaulių banko antrine įmone. Jo teigimu, kitas derybų etapas planuojamas rugsėjo pradžioje. Anksčiau skelbta, jog už 14,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto rūmus su kiemo statiniais bei žemės sklypu ŪBIG bankroto administratorius nori bent 9 mln. eurų.

Birželio pradžioje Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos projektą Vyriausybė pripažino valstybei svarbiu projektu - tai turėtų leisti institucijoms priimti sprendimus dėl projekto ir vykdyti darbus prioriteto tvarka. Įrengtą centrą 10 metų ketinama išnuomoti pasirinktam operatoriui.

Žydų kapinės Vilniaus centre veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje.

Sovietmečiu panaikinus kapines prasidėjo jų antžeminių dalių naikinimas. Aštuntame dešimtmetyje statant Sporto ir koncertų rūmus buvo sunaikinta nemaža dalis pačių kapų, taip pat panaikintos bet kokios paviršinės kapinių ribos, o pačių kapinių buvimo faktas nutylimas.

Kapinių ribos buvo patvirtintos 2009 metais, kapinių vietoje pašalinta automobilių stovėjimo aikštelė. Žydų atstovai sutiko su Vyriausybės patvirtintomis kapinių ribomis ir neprieštaravo, kad ginčytinoje teritorijoje esantys apartamentai bei Sporto rūmai nebūtų judinami.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.