aA
Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ketvirtadienį pareiškė, kad sprendimas dėl šarvuočių įsigijimo dar nėra priimtas.
Juozas Olekas
Juozas Olekas
© DELFI / Orestas Gurevičius

Tai ministras sakė praėjus kelioms valandoms po to, kai žiniasklaidoje paskelbta kariuomenės vado pozicija, jog siūloma pirkti vokiškas pėstininkų kovos mašinas „Boxer“.

„Kol kas joks sprendimas nėra priimtas“, - žurnalistams sakė ministras.

„Yra ir „Boxer“ pasiūlymas, bet yra ir kiti pasiūlymai“, - teigė jis.
Pasak ministro, Lietuva svarsto 10 pasiūlymų, tarp jų - Prancūzijos įmonės „Nexter“ ir Suomijos įmonės „Patria“.

J.Oleko teigimu, sprendimas, su kuriuo gamintoju pradėti derybas, turėtų būti priimtas per liepą ir rugpjūtį, o susitarimas pasiektas iki metų pabaigos.

„Visuose pasiūlymuose, manau, dar yra erdvės tartis“, - kalbėjo ministras.

Jis spaudos konferenciją surengė po to, kai naujienų portalas lrytas.lt paskelbė, kad Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas patvirtino planus įsigyti „Boxer“.

„Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba pritarė vokiečių pasiūlytam „Boxer“ variantui su 30 mm pabūklo bokšteliu, kuris bus ginkluotas ir „Javelin“ prieštankinėmis raketomis“, - portale cituojamas kariuomenės vadas.

Šią informaciją BNS patvirtino kariuomenės vado atstovas spaudai, kuris sakė: „Kaip jau viešai skelbė kariuomenės vadas, Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba pritarė „Boxer“ šarvuočių įsigijimui. Šis sprendimas bus derinamas su Valstybės gynimo taryba“.

J.Olekas savo ruožtu sakė, jog komisijos išvados ir kariuomenės vado pozicija yra pateiktos, tačiau jos nereiškia, kad pasirinkti „Boxer“ šarvuočiai.

„Kariuomenės vado sprendimas yra pateiktas, jis rekomenduoja įsigyti ratinę penkto lygmens šarvuotą pėstininkų kovos mašiną su 30 mm pabūklu“, - sakė ministras. Perklaustas, ar šiuo atveju kalbama apie „Boxer“ šarvuočius, J.Olekas atsakė: „Yra ir kitų pasiūlymų. Jis neparašo, kad konkretų gamintoją“.

„Komisija yra išvardijusi visus 10 pasiūlymų, kuriuose ji yra įvardijusi kiekvieno pasiūlymo pranašumus, teigiamas savybes, atitikimą keliamų reikalavimų ir tam tikrus trūkumus, ar ko norėtume geriau“, - sakė J.Olekas.

Jis sakė, kad sandoris dėl šarvuočių bus „istorinis“ Lietuvai, tačiau teigė kol kas negalintis kalbėti apie jų kiekį ir kainą.
Prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnyba savo ruožtu BNS informavo, kad „dėl konkrečių įsigijimo kontraktų Valstybės gynimo taryba šaukiama nebus“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.