aA
Vilniaus teisingumo rūmuose penktadienį liejosi karštos emocijos: išskirtinio dėmesio sulaukę sostinės „Lapinų“ nusikalstamo susivienijimo nariai ir juos palaikyti atvykę artimieji puolė fotografus. „Padarysiu taip, kad prisiminsi visą gyvenimą, o kai išeisi į lauką, kitaip kalbėsi“, – puldamas fotografą šaukė vienas kaltinamųjų.
„Lapinų“ gaujos byloje – įspūdingi vaizdai ir dar karštesnės emocijos
© DELFI

„Manęs nefotografuokite – turiu mažą vaiką, kaip jam reikės gyventi?“ – vos tik atėjusi į teismą garsiai pareiškė dailiai pasipuošusi viena kaltinamųjų. „Aš ir taip graži, nereikia man tų nuotraukų“, – antrino kita mergina.

„Aš dar nekalta, o jūs jau rašote, kad padarėme nusikaltimus, – laukdama nuosprendžio piktinosi kita kaltinamoji. – Dinkite nuo mūsų, aš nekalta, kad jūs homikai.“

„Jūs parašote, o mums toliau gyventi reikia – ar suprantate, kad dėl vienos mūsų klaidos jūs mums sugriausite gyvenimą, juk apie tai sužinojo mūsų giminės“, – aiškino kita dėl narkotikų platinimo kaltinama mergina.

Net kelios dešimtys žmonių penktadienį sugužėjo į Vilniaus apygardos teismą, kuris pagaliau baigė nagrinėti „Lapinų“ grupuotės baudžiamąją bylą – kaltinimai dėl disponavimo narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis bei jų platinimo buvo pateikti net 26 asmenims.

Nuosprendžio grupuotės nariai laukė ilgai – jį teismas turėjo paskelbti dar prieš dvi savaites, tačiau posėdį atidėjo penktadieniui, bet ir vėl dėl didelės bylos apimties ir ne ką mažesnio nuosprendžio teko laukti net keletą valandų.

Kai kurie kaltinamieji, teismo baigties laukę laisvėje, į teismą atvyko su kelioniniais krepšiais ir lagaminais – jie neabejojo, kad iš karto po nuosprendžio paskelbimo bus suimti teismo salėje ir pasiųsti atlikti bausmės.

„Aš čia į kaimą planuoju važiuoti, tai ir užsukau su krepšiais“, – prieš dvi savaites, kai teismas atidėjo nuosprendžio paskelbimą, tada juokavo vienas pagrindinių kaltinamųjų grupuotės vadeivų Jonas Dačka, kuris už grotų yra praleidęs net puspenktų metų.

„O dabar atvažiavau iš kaimo“, – prieš gerą pusvalandį iki teismo nuosprendžio paskelbimo atvykęs juokavo J. Dačka. Jam antrino kartu buvusi jauna mergina patikino: „Taksi paslaugos yra labai brangios, negi paliksime automobilyje, kad lauktų“.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Arūnas Kisielius paskelbė, kad teisminio nagrinėjimo metu pasitvirtino, kad nusikalstamai grupuotę subūrė ir jai vadovavo Justas Belousovas, kuris pareigūnams iki šiol nepasiekiamas – yra pasislėpęs, Genrikas Lisovskis, Andrejus Denisovas ir J. Dačka. Jiems skirtos griežčiausios bausmės.

Iki suėmimo nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ Vilniaus Šeškinės skyriuje dirbusiam G. Lisovskiui teismas skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę, tuo metu J. Dačkai už grotų teks praleisti 16 metų. Jis nebuvo suimtas teismo salėje, todėl su savo krepšiais vėl galėjo grįžti į namus.

A. Denisovas kalės 14 metų, iš jų konfiskuoti automobiliai BMW XC, „Volkswagen Sharan“ ir BMW X5.

Nusikalstamame susivienijime dalyvavo ir Jurijus Zadirenka, tačiau jis nuo bausmės buvo atleistas, nes pareigūnams padėjo atskleisti „Lapinų“ nusikalstamas veikas. Mykolas Dačka, kuris buvo išteisintas dėl dalyvavimo nusikalstamame susivienijime, dėl disponavimo dideliu kiekiu narkotikų kalės 10 metų.

Kai kuriems kitiems susivienijimo nariams taip pat buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės, tačiau daliai kaltinamųjų pavyko išsaugoti laisvę – jiems skirtos lygtinės bausmės su įpareigojimais naktimis būti namuose bei dalyvauti elgesio keitimo programose.

Dar aštuonis asmenis teismas išteisino, nes jie nepadarė nusikaltimų, kuriais buvo kaltinti arba nebuvo įrodyta jų kaltė. Išteisintas buvo ir Remigijus Byčius, kurį prokurorai priskyrė prie susivienijimo lyderių.

Nuosprendį paskelbęs teisėjas A. Kisielius pažymėjo, kad kai kurie kaltinamieji buvo išteisinti, nes nebuvo surastos narkotinės ar psichotropinės medžiagos, kurių įgijimu, laikymu ir platinimu jie buvo kaltinti. Skirdamas bausmes kaltinamiesiems teismas atsižvelgė į kaltinamųjų asmenybes, nusikalstamų veikų pobūdį bei į tai, kad baudžiamasis procesas truko ne vienerius metus.

„Penkeri metai – iš tikrųjų yra labai daug“, – pažymėjo teisėjas.

Paskelbtą nuosprendį tiek nuteistieji, tiek prokurorai dar galės skųsti apeliacine tvarka. Dalis nuteistųjų žada šia teise pasinaudoti, o kai kurios išteisintos merginos net apsiverkė teismo salėje, kai išgirdo, jog neturės važiuoti į Panevėžio pataisos namus.

Vilniaus apygardos teisme byla nagrinėjama nuo 2010-ųjų gruodžio. Tiesa, nesėkmingai – vasarį pasikeitė teisėjų kolegija, todėl teismas buvo priverstas daugiau kaip 86 tomuose surašytus nusikaltimus aiškintis iš naujo.

Vilniaus apygardos prokurorų surašytame kaltinamajame akte buvo teigiama, kad J. Dačka su J. Belousovu, R. Byčiumi, A. Denisovu ir G. Lisovskiu dėl savanaudiškų paskatų – turėdami tikslą nusikalstamai praturtėti, nuo 2007-ųjų vidurio iki 2010-ųjų pradžios organizavo, vadovavo šaunamaisiais ginklais ginkluotam nusikalstamam susivienijimui ir neteisėtai disponavo narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis, turėdami tikslą jas platinti, neteisėtai įgijo ir laikė šaunamuosius ginklus bei šaudmenis.

Pareigūnai teigė nustatę, kad nusikalstamo susivienijimo nariai yra išplatinę ne mažiau kaip 63 kg amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kg kanapių ir jų dalių, apie kilogramą kokaino, maždaug 400 g heroino ir per 13 tūkst. psichotropinio poveikio tablečių.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai sostinėje aptiko patalpas, kuriose veikė šio nusikalstamo susivienijimo laboratorija – čia buvo gaminamas amfetaminas.

Per kratas buvo rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausiusių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Su pareigūnais sutikęs bendradarbiauti dabar jau buvęs nusikalstamo susivienijimo narys Dmitrijus J. teisme yra sakęs, kad gaujoje galiojo nerašytos labai griežtos taisyklės. „Jeigu gavęs nurodymą iš karto neatvažiuodavau pas savo vadą, būdavau baudžiamas – ne kartą buvau sumuštas“, – sakė vilnietis, kuris buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pasak Dmitrijaus J., „Lapinų“ grupuotė buvo paskirsčiusi savo veiklą po visą Vilnių. Jis įvardijo ne vieną atvejį, kai amfetaminas ir marihuana buvo atvežta iš Ispanijos.

„Aš turėdavau paskirstyti narkotikus, juos paslėpti ir visada pristatyti, kai tik man nurodydavo“, – teigė liudytojas.

Jis neslėpė, kad „Lapinų“ grupuotėje galiojo griežtos nerašytos taisyklės. „Aš visada privalėjau atsiliepti į telefono skambučius ir skubiai atvykti man nurodytu adresu bet kuriuo paros metu, – sakė Dmitrijus J. – Už nepaklusnumą buvo numatytos fizinės bausmės, pats ne kartą buvau sumuštas“.

Vyras sakė, kad kartą grupuotės nariai papuolė į susišaudymą Naujininkuose. Juos užpuolę asmenys pabėgo, tačiau vieną jiems šiaip ne taip pavyko pasivyti. „Jis buvo visas sudaužytas, G. Lisovskis jam kojas ir užpakalį supjaustė peiliu“, – prisiminė Dmitrijus J.

Pasak jo, po šio įvykio buvo „pravestas instruktažas“ – esą jeigu ateityje per kokį nors susišaudymą pas ką nors ras likusių kulkų, jos bus „suvarytos“ tam asmeniui.

Liudytojas taip pat teigė, kad narkotikus paskirstydavo juos platinusiems asmenims, iš kurių taip pat surinkdavo pinigus.

Jo teigimu, „Lapinų“ grupuotės nariai palaikė glaudžius ryšius su kitomis sostinės nusikalstamomis grupuotėmis ir netgi vieni iš kitų pirkdavo narkotikų, kai jų pritrūkdavo.

Pasak jo, kiekvienas grupuotės šulas turėjo savo platintojus ir buvo pasiskirstę teritorijomis Vilniuje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.