aA
Prancūzijos teismas penktadienį išteisino sąvadavimu kaltintą buvusį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovą Dominique'ą Straussą-Kahną, dėdamas tašką naujausioje byloje dėl jo audringo intymaus gyvenimo.
Dominique'as Straussas-Kahnas
Dominique'as Straussas-Kahnas
© AFP/Scanpix

66 metų ekonomistas tik linktelėjo galva, pripažindamas nutartį, pagal kurią jis buvo paskelbtas nekaltu dėl prostitučių verbavimo dalyvauti sekso orgijose Paryžiuje, Briuselyje ir Vašingtone.

Netgi prokuroras pajuto, kad kaltinimai prieš 66 metų ekonomistą subyrėjo, ragindamas jį išteisinti po tris savaites trukusio spalvingo bylos nagrinėjimo, atskleidusio detalių apie lėbavimą su prostitutėmis ir orgijas, kuriose laisvai liedavosi šampanas.

Išteisinamoji nutartis nubrėžtų linija po virtinės sekso skandalų, persekiojusių D.Straussą-Kahną ir iškėlusių į viešumą kai kurias jo audringo intymaus gyvenimo detales.

Žilaplaukio ekonomisto, kuris svarstė galimybę kandidatuoti į Prancūzijos prezidento postą, karjera subyrėjo, kai vieno Niujorko viešbučio kambarinė 2011 metais apkaltino jį lytiniu užpuolimu.

Dėl to incidento iškelti baudžiamieji kaltinimai vėliau buvo atšaukti, o byla užbaigta taikos sutartimi, bet netrukus D.Strausso-Kahno vardas buvo paminėtas atliekant tyrimą dėl vieno prostitucijos tinklo Prancūzijoje, kuris esą parūpindavusio sekso darbininkių orgijoms, kuriose dalyvaudavo buvęs TVF vadovas.

D.Straussas-Kahnas buvo apkaltintas „sąvadavimu sunkinančiomis aplinkybėmis“, nes esą prisidėjo prie septynių moterų įtraukimo į prostituciją ir skatino tokį jų elgesį. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vasarį vykusiuose teismo posėdžiuose D.Straussas-Kahnas ramiai atsikirtinėjo į jam iškeltus kaltinimus, sakydamas, kad yra nevaržomo seksualinio gyvenimo šalininkas ir mėgaujasi grupiniu seksu, bet jis neigė žinojęs, jog kuriai nors iš tose orgijose dalyvavusių moterų yra mokama.

Tačiau ekonomisto savitvarda neatlaikė, kai teisininkai spaudė buvusias prostitutes prisiminti brutalaus sekso scenas, kai D.Straussas-Kahnas santykiavo su jomis analiniu būdu – esą be tų moterų sutikimo. Tuomet buvęs TVF vadovas pareiškė, kad yra teisiamas ne dėl „iškrypėliškų veiksmų“.

„Tikriausiai mano seksualumas yra šiurkštesnis negu daugumos vyrų. Moterys turi teisę to nemėgti – ar būtų prostitutės, ar ne“, – sakė jis.

D.Straussas-Kahnas pridūrė, kad mintis naudotis prostitučių paslaugomis jį „šiurpino“ ir kad jis suprato, jog mokėti už seksą būtų pernelyg didelė rizika žmogui, stovinčiam prie TVF vairo ir užsiėmusiam „pasaulio gelbėjimu“ nuo finansų krizės, prasidėjusios 2008 metais.

Savo baigiamosiose kalbose jo advokatai sakė, kad jų klientui iškelti kaltinimai „žlugo“, virtę vien D.Strausso-Kahno moralės pasmerkimu. Prokurorai atrodė linkę sutikti su tokia pozicija.

Pagrindinis bylos prokuroras Fredericas Fevre'as ragino išteisinti D.Straussą-Kahną, sakydamas, kad „nei teisinis tyrimas, nei bylos nagrinėjimas nenustatė, kad ponas Straussas-Kahnas yra kaltas“.

Dar vienas D.Straussui-Kahnui vilties teikiantis ženklas buvo dviejų buvusių prostitučių sprendimas atsiimti prieš jį nukreiptus civilinius ieškinius, o advokatai sakė, kad joms stigo įrodymų, kad laimėtų tą bylą.

D.Straussas-Kahnas atsidūrė kaltinamųjų suole greta kitų 13 spalvingų veikėjų, tarp kurių yra aukštas policijos pareigūnas ir viešnamio savininkas Dominique'as Alderweireldas, žinomas „Sutenerio Dodo“ pravarde.

D.Alderweireldas prisipažino parūpindavęs prostitučių D.Strausso-Kahno draugams, kurie buvo tarp kaltinamųjų. Jis patvirtino, kad neatskleisdavo, kas iš tikrųjų yra tos moterys, siekdamas padaryti įspūdį „būsimam respublikos prezidentui“.

Kitiems 13 kaltinamųjų F.Fevre'as ragino skirti kelias lygtines laisvės atėmimo bausmes ir 2,5–20 tūkst. eurų baudas.

Pasak prokuroro, „tai nebuvo mafijos tinklas, kurį išardėme“, – tik grupė draugų, kurie stengėsi „patenkinti savo egoizmą, ambicijas ir paprasčiausiai kūniškus geidulius“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.