aA
Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko duomenimis, atlikti 9 mėnesių savanorišką karinę tarnybą šiuo metu pasisiūlė 2 tūkst. piliečių.
Kariuomenė sulaukė 2 tūkst. savanorių
© Asmeninio archyvo nuotr.

„Šiandien turime beveik 2000 atėjusių tarnauti į privalomąją šaukimo tarnybą savanoriškais pagrindais", - ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu Seime sakė J. Olekas.

Ministras jaunuolius, ypač abiturientus, pakvietė toliau tęsti tokį pasirinkimą.

Taip pat J. Olekas informavo, kad apie dešimtadalis, virš 3 tūkst. jaunuolių, kuriems buvo išsiųsti šaukimai, susisiekė su komplektavimo centrais.

„Tad, aš manau, kad mes iš tikrųjų turėsime pakankamą skaičių, kad mūsų kariniai daliniai būtų užpildyti. Jeigu šiandien mes visi susitelksime, aš teikiu įstatymo projektą, kad dalies tų kelionių būtų galima atsisakyti, dokumentus būtų galima atsiųsti elektroniniu paštu ir tada būtų galima įvertinti, nes, kaip žinome, ypač tų, kurie yra išvykę ir studijuoja, pavyzdžiui, užsienyje, mes neturime registro, Lietuvos aukštosios mokyklos yra pateikę. Tai jiems nereikėtų vykti pristatyti dokumentų, jie galėtų atsiųsti ir mes turėtume dar geresnę apskaitą", - kalbėjo krašto apsaugos ministras ir neabejojo, kad su šia užduotimi bus susitvarkyta.

Oficiali šaukimo pradžia į nuolatinę privalomąją karo tarnybą - gegužės vidurys, tačiau pareigą Tėvynei gali savo noru atlikti vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų. Norintys tai padaryti kviečiami kreiptis į artimiausius Karo prievolės ir komplektavimo poskyrius.

Prašymą savo noru atlikti tarnybą užpildę jaunuoliai turės pirmenybę pasirinkti norimą tarnybos vietą, gaus 25 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas, nei tie jaunuoliai, kurie bus pašaukti privalomai. Į šią padidintą kaupiamąją išmoką šiais metais galės pretenduoti tie asmenys, kurie prašymą raštu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą bus pateikę iki šių metų gegužės 11 d. Po šios datos atlikti tarnybą savo noru, pasirinkti norimą tarnybos vietą ir pretenduoti į padidintą kaupiamąją išmoką galės tik tie jaunuoliai, kurie nebus įtraukti į 2015 metų šauktinių sąrašus.

Į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia bus šaukiami jaunuoliai, kurie patys pareikš norą atlikti tarnybą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus savanoriškai atvykusių atlikti karo tarnybą, toliau privaloma tvarka bus šaukiami karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai).

Dviejų šaukimų metu šiemet bus pašaukta 3 tūkst. šauktinių.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.