aA
Dalia Grybauskaitė mato prokurorų, rengusių kaltinimus buvusių OMON vadų byloje, kvalifikacijos stoką, tačiau sako, kad teismo sprendimas išteisinti buvusius omonininkus taip pat bus skundžiamas „ne be reikalo“.
Prezidentė įžvelgia „abiejų pusių problemą“ OMON pareigūnų byloje
© Vida Press

„Visgi matyčiau čia abiejų pusių problemą: ir tam tikrą prokurorų kvalifikacijos stoką ir, nenorėčiau, aišku, vertinti teismo sprendimo, bet, deja, manau, kad ne be reikalo tas skundimas aukštesnei instancijai bus“, - žurnalistams trečiadienį Vilniuje sakė prezidentė.

Vilniaus apygardos teismas praėjusį ketvirtadienį išteisino buvusius sovietų specialiosios paskirties milicijos būrio OMON vadus Vilniuje Boleslovą Makutynovičių ir Vladimirą Razvodovą dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų 1991 metais.

Prokurorai, susipažinę su Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu, kuriuo išteisinti buvę OMON pareigūnai, priėmė sprendimą nuosprendį skųsti, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad už agresiją atsakomybė tenka tik valstybės vadovams, be to, pagal tarptautinę teisę už inkriminuojamus nusikaltimus galima nuteisti tik tuo atveju, jei jie būtų įvykdyti karo, ginkluoto konflikto ar okupacijos sąlygomis.

Kaip sakė nuosprendį priėmusios teisėjų kolegijos pirmininkas Audrius Cininas, nors buvę OMON karininkai nebuvo siejami nei su Sausio 13-osios, nei su Medininkų žudynėmis, byloje buvo pateikti parodymai dėl šių asmenų dalyvavimo „terorizuojant ir bauginant beatsikuriančios kariuomenės ir muitinės pareigūnus“. Tačiau pateikti kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų neatitiko minėtų tarptautinės teisės nuostatų.

Šią bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija ne kartą viešai yra pareiškusi, jog prokurorai neatsižvelgė į jų signalus perkvalifikuoti kaltinimus B.Makutynovičiui ir V.Razvodovui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.