aA
Buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas, vienas iš galimų Respublikonų partijos kandidatų į prezidento postą, antradienį įspėjo Rusiją, kad jam tapus valstybės vadovu, Amerika imtųsi aktyvesnių veiksmų pažaboti Vladimiro Putino agresiją, ypač Ukrainoje ir Rytų Europoje, taip pat „izoliuoti jo korumpuotą valdžią nuo savo žmonių“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Vida Press

Tačiau J. Bushas nenurodė, kokie būtų tie žingsniai.

Savo pirmojoje 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos kalboje užsienyje J. Bushas kritikavo dramatišką JAV karinių išlaidų mažinimą, teigdamas, jog tai susilpnino šalies patikimumą tokiu metu, kai Vašingtonas ir jo sąjungininkės susiduria su grėsmėmis Rytų Europoje ir kituose regionuose.

Pasak respublikono, V. Putinas turi iš anksto žinoti, kad jo veiksmai sukels padarinių, nes Rusijos prezidentas yra negailestingas pragmatikas, kuris „spaus tol, kol kas nors duos jam atkirtį“.

J. Bushas kritikavo Baracko Obamos administracijos „reaktyvų požiūrį“ į krizę Rytų Europoje. Tačiau jo pasiūlymai iš esmės nelabai kuo skyrėsi nuo to, ką Jungtinės Valstijos jau daro, t.y. taiko ekonomines sankcijas Rusijai ir siunčia karinę įrangą bei ekonominę pagalbą Ukrainai.

Kalbėdamas apie NATO karines pratybas Rytų Europoje, J. Bushas pritarė nuomonei, kad jos yra „orientuotos į priekį“ ir yra geras signalas Maskvai apie Šiaurės Atlanto aljanso ryžtą.

„Manau, turėtume tai daryti energingiau“, - sakė jis.

J. Bushas antradienį pasakė kalbą svarbioje Europos ekonomikos konferencijoje Berlyne ir atsakė į klausytojų klausimus. Tai buvo pirmasis buvusio Floridos gubernatoriaus pasirodymas tarptautinėje politikos arenoje jam pranešus apie planus siekti JAV prezidento posto.

Vokietijos J.Bushas vyks į Lenkiją ir Estiją, kur jam taip pat numatyta virtinė viešų ir privačių renginių.

J. Bushas - dviejų buvusių JAV prezidentų sūnus ir brolis - apie kandidatavimą į prezidentus oficialiai turėtų paskelbti pirmadienį Majamyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.