aA
Seimas ėmėsi projektų, kuriais būtų nustatoma 7 balų riba norint pretenduoti į nemokamą mokslą, taip pat bus svarstomas siūlymas, kad valstybė galėtų padengti dalį studijų kainos.
Nemokamai studijų vietai išlaikyti norima įvesti balų ribą
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pritarus po patiekimo, projektus toliau svarstys parlamentiniai komitetai.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė kelių socialdemokratų projektui, kad studentams valstybė finansuotų dalį studijų kainos. Iš dalies valstybės finansuojami studentai mokėtų vienodo dydžio metinę studijų įmoką, nepriklausomai nuo studijų kainos. Metinės studijų įmokos dydį, neviršijantį 20 bazinių socialinių išmokų (760 eurų), nustatytų Vyriausybė, o kitą studijų kainos dalį finansuotų valstybė.

Finansavimą - tiek pilną, tiek dalinį - studentas išlaikytų, jei po atitinkamo laikotarpio jo studijų rezultatų vidurkis būtų pakankamai gero ar aukštesnio nei pakankamai gero lygio, t. y. ne mažiau kaip 7 balai.

Taip pat parlamentas ėmėsi kito projekto, pagal kurį būtų nustatyta 7 balų riba kaip gerai besimokančiojo rodiklis. Tokį Mokslo ir studijų įstatymo pataisų projektą teikia neseniai švietimo ir mokslo ministre paskirta Audronė Pitrėnienė su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto kolegomis.

Pagal teikiamą siūlymą, valstybės finansuojamą vietą gavęs studentas ją išlaikytų, jeigu po nustatyto studijų laikotarpio jo rezultatų vidurkis būtų ne mažesnis kaip septyni ir jis neturėtų akademinių skolų. Atsilaisvinus nemokamai vietai, ją užimtų už studijas pats finansavęs geriausiai besimokantis studentas, jei jo vidurkis nebūtų žemiau septynių balų.

Tuo atveju, jei atitinkamos studijų programos ir studijų formos studijų kurse nebūtų valstybės nefinansuojamose vietose studijuojančių asmenų, norint išlaikyti valstybės finansavimą pakaktų neturėti akademinių skolų.

Taip pat įstatyme būtų nustatyta, ką reiškia „gerai besimokantis“. Pagal siūlymą, 10 balų įvertinta kaip „puikiai“, 9 - „labai gerai“, 8 - „gerai“, 7 - „pakankamai gerai“.

Gerai besimokančiu būtų laikomas asmuo, kurio aukštosios mokyklos nustatyto studijų laikotarpio, ne ilgesnio negu studijų metai, studijų rezultatų vidurkis yra ne mažesnis kaip septyni ir asmuo neturi akademinių skolų.

Pataisos parengtos siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą, kad dabartinė studentų rotacijos tvarka prieštarauja Konstitucijai. Pasak KT, su esamu reguliavimu sudaroma galimybė valstybės finansuojamą vietą išlaikyti ir studentams, kurių mokymosi lygis neatitinka visuotinai pripažįstamo žodžio „geras“ reikšmės.

Šiuo metu Mokslo ir studijų įstatyme numatyta, kad valstybės finansavimą gavęs studentas jį gali prarasti tik tuo atveju, jei po metų jo vidurkis yra daugiau kaip dviem balais mažesnis negu to paties kurso studentų vidurkis.

Dabartinį įstatymą vertinęs KT konstatavo, kad šiuo metu nustatytas toks gero mokymosi kriterijus, kuriuo vadovaujantis sudaromos prielaidos valstybės lėšomis finansuoti ir tokių valstybinėse aukštosiose mokyklose besimokančių piliečių studijas, kurių studijų rezultatų vidurkis, taigi ir mokymasis, neatitinka visuotinai pripažįstamos žodžio „geras“ reikšmės. Pasak KT, tai neatitinka Konstitucijos nuostatos, kad gerai besimokantiems piliečiams valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas nemokamas mokslas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.