aA
Generalinė prokuratūra nebus įrankiu, kuris atliks politinius užsakymus, garantuoja į generalinius prokurorus siūlomas Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis.
Nerijus Meilutis
Nerijus Meilutis
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Generalinė prokuratūra niekada nebus pageidavimų stalas, kur priimami prašymai nutraukti ar pratęsti tyrimus. (...) Prokuratūra nebus tas įrankis, kuris atliks politinius užsakymus. Institucija privalo būti nepriklausoma, kaip ir joje dirbantys asmenys“, - prisistatydamas Seime sakė kandidatas.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamas į generalinius prokurorus 40 metų N. Meilutis taip pat žada permainas - daugiau prokurorų komunikavimo su visuomene, prokurorų atskaitomybės.

N. Meilutis šešerius metus yra dirbęs ikiteisminio tyrimo pareigūnu, nuo 2004 metų jis eina teisėjo pareigas, nuo 2011 metų jis vadovauja Kauno apygardos teismui.

Dabartinio generalinio prokuroro D. Valio kadencija baigiasi birželio 15 dieną. D.Valys prokuroru penkerių metų kadencijai buvo paskirtas 2010-aisiais.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė nutarimo projektui dėl D.Valio atleidimo, galutinis balsavimas šiuo klausimu planuojamas ketvirtadienį.

Pagal Konstituciją, prezidentas generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Seimo pritarimu.

Prezidentė N. Meilučio kandidatūrą pasirinko iš keturių

Į generalinio prokuroro postą šalies vadovė Nerijų Meilutį pasirinko iš keturių kandidatų, sako Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė ir atmeta kai kurių prokurorų teiginius, kad N. Meilutį į šį postą protegavo pirmadienį atsistatydinęs prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Stasys Kasiulis.

„Aš tikrai nenoriu komentuoti senosios kartos prokurorų, galbūt turinčių tam tikrų nuoskaudų, rašomų sąmokslo teorijų. Iš tikrųjų su gerbiamu S. Kasiuliu, kaip profesinės sąjungos pirmininku, buvo pokalbis, jisai pasiūlė keletą kandidatūrų į šias pareigas, ką būtent prokurorų bendruomenė matytų kaip galimus kandidatus į šias pareigas, ir vienas iš tų pasiūlytų kandidatų, kaip labiausiai patyręs ir geriausiai įvertintas savo profesionalumu ir patirtimi, buvo būtent gerbiamas N. Meilutis“, – antradienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė R. Svetikaitė.

Šalies vadovės atstovė patikslino, kad kandidatą į generalinius prokurorus Prezidentė rinkosi iš keturių kandidatų.

Kandidatas į generalinius prokurorus Kauno apygardos teismo pirmininkas N. Meilutis antradienį buvo pristatytas Seimui.

ELTA primena, kad kandidatas į generalinius prokurorus N. Meilutis 11 metų yra dirbęs teisėju įvairaus lygio teismuose, pastaruosius 5 metus ėjo vadovaujamas pareigas skirtingų pakopų teismuose. Nuo 2011 metų N. Meilutis vadovauja Kauno apygardos teismui – šis teismas yra vienas didžiausių Lietuvoje. Teisininkas 2010-2011 metais buvo Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininku, 2004-2010 metais dirbo teisėju Kauno miesto apylinkės teisme. Savo praktikoje jis yra nagrinėjęs visų kategorijų bylas.

N. Meilutis turi įvairiapusių profesinių įgūdžių teisingumo sistemoje – yra dirbęs ne tik teismuose, bet ir teisėsaugos institucijose. Kandidatas daugiau kaip 6 metus dirbo ikiteisminio tyrimo pareigūnu. Teisininkas specializavosi korupcinio pobūdžio nusikaltimų tyrime.

N. Meilutis aktyviai dalyvauja teisėjų savivaldos institucijų veikloje, yra išrinktas Teisėjų tarybos nariu. Jis yra įgijęs teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete.

Generaliniam prokurorui Prezidentė kelia tikslus užtikrinti efektyvų prokuratūros darbą ir ikiteisminio tyrimo kokybę, spręsti ilgos baudžiamojo proceso trukmės problemas, didinti visuomenės pasitikėjimą prokuratūra, garantuoti prokuratūros sistemos atsinaujinimą, prokurorų profesinį tobulėjimą ir gebėti telkti kolektyvą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.