aA
Lietuva nenori konfrontacijos su Rusija, tačiau pastaroji privalo paisyti susitarimų, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Tomas Vinickas

„Mes esame paskutiniai iš tų, kurie nori konfrontacijos. Mes norime normalių santykių, Rusija yra mūsų kaimynė ir mes būtumėme visiški bepročiai, jeigu norėtumėme konflikto su ta šalimi, bet grįžimas į normalius santykius turi būti pagrįstas tam tikrų sąlygų įvykdymu“, - pirmadienio vakarą per Vilniaus socialdemokratų surengtą diskusiją apie užsienio politikos aktualijas sakė L. Linkevičius.

Ministras priminė, kad tarptautinė bendruomenė Rusijai sąlygas iškėlė ir po jos karo su Gruzija 2008 metais. Tada, pasak jo, tarptautinės bendruomenės reakcija į Rusijos veiksmus buvo ryžtinga, tačiau nuslopo po kelių mėnesių.

Dešimtajame paskutinio amžiaus dešimtmetyje apie atsiskyrimą paskelbusią Abchaziją ir kitą atskilusį regioną - Pietų Osetiją - po karo Rusija pripažino nepriklausomomis valstybėmis.

Rusija nuolat laiko tūkstančius savo karių regiono karinėse bazėse. Tarptautinė bendruomenė regionus laiko okupuotomis Gruzijos teritorijomis.

„Praėjo du mėnesiai ir mes grįžome į normalų ritmą. Tai čia aš darau išvadą, kad Rusija išmoko pamokas, o mes neišmokome tų pamokų, nes Rusija padarė išvadą, kad taip galima“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad nuolatinio dialogo su Rusija reikia, tačiau jis neturi būti vien tik pragmatiškas, o tai jis įžvelgia ir šiandieniniame Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų karo kontekste.

„Mums nereikia nukirsti bendravimo kanalų, kad išspręstumėme krizines situacijas, bet tie beprasmiai aukšto lygio vizitai su nuotraukomis kuria nuotaiką, kad vėl įprastas bendradarbiavima vyksta“, - sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Karas Ukrainos rytuose vyksta nuo pernai balandžio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.