aA
„Rinkimų kampanijos metu ėjau pas žmones į namus. Kai kurie žmonės netikėjo, kad pati Živilė Pinskuvienė važinėja po kaimus, eina žvyrkeliais. Noriu būti gera merė, kad kiekvienas Širvintų rajono žmogus didžiuotųsi savo mere“, – teigia Darbo partijos narė Živilė Pinskuvienė, sekmadienį pakartotiniuose rinkimuose išrinkta Širvintų rajono mere.
Ž. Pinskuvienė: nenusivyliau
© DELFI / Kiril Čachovskij

Nepaisant ją lydėjusių skandalų, Ž. Pinskuvienė teigia nenusivylusi politika ir savo politine ateitį sieja su darbu Seime. Pokalbis su ja – LRT Televizijos laidoje „Dėmesio centre“.

- Daugelis politikų Jums turėtų pavydėti atkaklumo. Pagaliau laimėjote. Dabar jau ramiau?

- Man visą laiką buvo ramu. Aš ir pirmą kartą laimėjau, bet buvo politikų noras tų rinkimų rezultatus anuliuoti. Buvau rami, nes žinojau, kad laimėsiu ir trečią, ir ketvirtą kartą, nes manimi žmonės pasitiki. Patys matote, koks buvo sekmadienį vykusių rinkimų rezultatas – už mane balsavo du trečdaliai rinkėjų.

- Jūs dirbote Širvintų savivaldybės administracijos direktore, bet buvote atleista, kreipėtės į teismą ir laimėjote. Buvote išrinkta Seimo nare, bet dėl balsų pirkimo skandalo netekote mandato. Tapote žemės ūkio ministre, bet patekote į vadinamąjį juodąjį sąrašą ir po prezidento rinkimų netekote šio posto. Taip pat Jus išrinko mere šių metų kovą, bet mere taip ir netapote, nes balsavimo rezultatai buvo panaikinti. Nenusivylėte politika? Nepagalvojote, kad galbūt verta užsiimti kitais dalykais?

- Ne, nenusivyliau. Žmonės manimi tiki, todėl mane ir išrenka. Ir administracijos direktore buvau išrinkta todėl, kad mano vedama partija buvo gavusi daugiausiai mandatų. Tuomet mes išsikovojome ir mero, ir administracijos direktoriaus postus. Tačiau kai kuriems politikams netiko mano noras dirbti skaidriai, sąžiningai, todėl ir buvau pašalinta iš pareigų. Seimo rinkimuose vėl – laimėjau sąžiningai, net Aukščiausiasis Teismas prieš kelias savaites paskelbė, kad pažeidimų nebuvo. Manau, buvo dirbtinai sukurpta situacija, norėta pažeminti ne mane asmeniškai, o Darbo partiją. Kalbant apie mano darbą Žemės ūkio ministerijoje, tikrai nežinau, ar buvau tame „juodajame“ sąraše, nes mes jo iki šiol nematėme. Bet aš nebuvau atleista. Kai atsistatydino ministras Vigilijus Jukna, su juo atsistatydino ir visa politinio pasitikėjimo komanda.

- Tačiau dabar ir vėl yra pranešimų apie galimą balsų pirkimą Širvintų rajone. Šeštadienį buvo pranešta, kad važinėja kažkokie autobusai, žmonėms siūloma po 10 eurų už tai, kad balsuotų už Jus. Kuo Jūs tai aiškinate?

- Pareiškimą policijai, kad važinėjama ir siūloma pinigų, parašėme mes. Tą padarėme penktadienį, nes žmonės į mus kreipėsi ir pranešė, kad važinėja neaiškus autobusiukas, jame – nevietiniai žmonės, kurie siūlo pinigų ir prašo balsuoti už Živilę Pinskuvienę.

- Sakote, kad tai provokacija prieš Jus?

- Taip.

- Turite įtarimų, kas tai organizavo?

- Įtarimų visada turiu. Greičiausiai oponentai. Kalbu apie tuos kandidatus, kurie 16 metų buvo rajono valdžioje ir nepadarė nieko, jais žmonės netiki. Ir dabar rinkimuose šie kandidatai gavo po kelis šimtus balsų. Jiems tai išgyvenimo klausimas, nes lieka be darbo. Buvimas rajono valdžioje buvo jų pragyvenimo šaltinis, egzistavo schemos, kas ką valdo. Ir jie puikiai žinojo, kad ateis Pinskuvienė, ir visos tos jų schemos bus išardytos.

- Kiek Jūs aplankėte namų per abi rinkimų kampanijas?

- Ėjau į kiekvieną namą. Pati asmeniškai visų namų neapėjau, padėjo didžiulė mano komanda, bet daugelį žmonių aplankiau. Žmonės nelabai tikėjo, kad pati Živilė Pinskuvienė važinėja po kaimus, eina žvyrkeliais. Kartais kolegos skambindavo ir sakydavo: Živile, žmonės netiki, kad tu pati čia vaikštai, ar gali prieiti prie to namo? Toks buvo bendravimas.

- Kaip atrodydavo Jūsų susitikimai? Esu girdėjęs kai kurių žmonių įspūdžius apie Jūsų apsilankymus. Šalia Jūsų visada būdavo žmogus, kuris užsirašinėdavo rinkėjų pageidavimus – pavyzdžiui, dėl darbo. Štai Petras neturi darbo, ir Jūs padėjėjui liepiate taip ir užrašyti, kad Petras neturi darbo. Ar taip viskas vykdavo?

- Jūs nežiūrėkite „Dviračio šou“ ir jų autorių sukurto personažo.

- Tačiau tas personažas ir buvo sukurtas pagal realius įvykius, pasakojimus. Ar ne taip?

- Ne, taip tikrai nebūdavo. Aš eidavau viena ir nieko neužsirašinėjau, konkrečiai nieko nežadėjau. Kaip galėčiau žmogui siūlyti darbą? Jis ateis pas mane po rinkimų – ir ką jam pasakysiu? Galėjau žmonėms kalbėti tik apie tai, kad stengsiuosi pritraukti investicijų į Širvintų rajoną, ir tada atsiras darbo vietų. Su žmonėmis dažniausiai kalbėdavau apie tai, kas jiems labiausiai rūpi. Jiems labiausiai rūpėjo, ar bus laiku išmokėtos pensijos, nes mano oponentai labai negarbingai elgėsi ir sakė žmonėms – jei balsuosite už Pinskuvienę, negausite pensijų. Bet tai absurdas. Juk nei savivaldybė, nei Pinskuvienė pensijų nemoka.

- Kokia norite būti merė?

- Gera, aktyvi. Kad kiekvienas Širvintų rajono žmogus pasakytų, jog didžiuojasi savo mere. Kai buvau laikinoji Širvintų merė, man buvo labai malonu išgirsti, kad vaikai eina žaisti į Živilės aikšteles, nes anksčiau nei sūpynių, nei vaikų aikštelių pas mus nebuvo.

- O kaip jos atsirado? Savo lėšomis jas įrengėte?

- Ne. Dar 2007 metais, dirbdama administracijos direktore, buvau pasiūliusi idėją, kad tam tikrais atvejais, kai savivaldybė neturi pinigų, mero potvarkiu būtų galima kreiptis į verslininkus. Kai tapau mere, kreipiausi į Širvintų rajono verslininkus, jie įnešė pinigus kaip dovaną miestui, ir mes juos panaudojome žmonių poreikiams. Žmonės prašė vaikų žaidimų aikštelių, tai ir padarėme, pastatėme naujų suoliukų mieste. Tai paprasti dalykai, kurie jau daug anksčiau turėjo būti daromi ir viskas būtų sutvarkyta. Bet aš per ketverius metus padarysiu šimtą kartų daugiau.

- Kalbant apie Jūsų sėkmę, susidaro keistas įspūdis. Kuo daugiau skandalų, tuo labiau žmonės Jumis tiki. Kuo tai aiškinate?

- Širvintų rajono žmonių neveikia ant manęs pilamas purvas. Jie mane pažįsta, aš 12 metų dirbu šiame rajone. Be to, esu čia gimusi, man čia viskas artima. Galbūt Klaipėdoje ir sakoma, kad aš baisi ir panašiai, bet Širvintų rajone taip nėra.

- Kitąmet – Seimo rinkimai. Dalyvausite?

- Artėjančiuose rinkimuose nedalyvausiu, nes turiu įvykdyti Širvintų žmonėms duotus pažadus. Tačiau Širvintų rajone užsibūti neketinu – po ketverių metų vėl eisiu į priekį.

- Siejate savo politinę ateitį su Seimu?

- Taip.

- Kaip vertinate pokyčius Darbo partijoje?

- Puikiai. Nors suvažiavime renkant pirmininką nedalyvavau, tačiau nuomonę išreiškiau – už Valentiną Mazuronį.

www.lrt.lt