aA
Vilniaus apygardos teismas pirmadienį patenkino prokuratūros prašymą dar trims mėnesiams pratęsti kardomąjį suėmimą Rusijos piliečiui, buvusiam sovietų karininkui Jurijui Meliui. Jis yra įtariamasis Sausio 13-osios byloje.
Jurijus Melas
Jurijus Melas
© DELFI / Kiril Čachovskij

J. Melio suėmimas pratęstas trims mėnesiams skaičiuojant nuo birželio 12 dienos.

„Vilniaus apygardos teismo nuomone, yra pagrįstas manymas, kad įtariamasis, būdamas nesuimtas, gali bėgti ar slėptis nuo ikiteisminio tyrimo, prokuroro ar teismo, kadangi jis su Lietuva nėra saistomas jokiais socialiniais ryšiais, yra užsienio valstybės pilietis, kurio gyvenamoji vieta ir ryšiai yra užsienyje“, – pranešė teismas.

Jis pabrėžė, kad ši byla yra didelės apimties ir sudėtinga.

Rusijos pilietis buvo sulaikytas pernai kovo 12-osios vakarą Lietuvoje, Panemunės pasienio kontrolės punkte su Rusijos Karaliaučiaus kraštu.

Pernai lapkričio viduryje Generalinė prokuratūra paskelbė baigusi ikiteisminį tyrimą Sausio 13-osios byloje, kurioje yra 69 įtariamieji - Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai. Šioje byloje J. Melis yra vienas iš įtariamųjų.

J. Melis kaltinamas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų. Prokurorų duomenimis, Rusijos pilietis buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

Dauguma kitų įtariamųjų nuo baudžiamojo persekiojimo pasislėpė užsienyje, todėl jiems yra išduoti Europos arešto orderiai, paskelbta jų tarptautinė paieška.

1991 metų sausį karinių veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos bei komendanto valandos metu buvo nužudyta 14 civilių, 32 sunkiai sutrikdyta sveikata, daugiau nei 1000 kitaip sužaloti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.