aA
Problemas galima išspręsti, tereikia tik noro. Taip manė dabar jau buvusi Šiaulių apylinkės teismo teisėja Virginija Kazlauskienė, bandžiusi gelbėti dėl plėšimų sulaikytą savo sūnų. Tačiau jai teko patirti pažeminimą – pasipiktinę teisingumo vykdytojos savivale nuo teisėjos sūnaus nukentėję žmonės prie teismo surengė piketą.
Virginija Kazlauskienė, Edvinas Kazlauskis
Virginija Kazlauskienė, Edvinas Kazlauskis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Ar už nuodėmes, kurios smogė visų Lietuvos teismų reputacijai, turėtų būti atleidžiama lyg nieko nebūtų nutikę, ar baudžiama pagal įstatymą? Buvusi teisėja manė, kad nieko blogo nepadarė, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad tarnybine padėtimi piktnaudžiavusi buvusi teisėja turi būti nuteista.

Trijų teisėjų kolegija V. Kazlauskienei skyrė vienerių metų penkių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo metams. Tuo metu jos sūnui Edvinui Kazlauskui buvo skirta 50 MGL bauda.

Apkaltinamojo nuosprendžio sulaukė ir buvęs V. Kazlauskienės kolega, teisėjas Žilvinas Astrauskas - jam uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Šioje byloje buvusiam Telšių rajono apylinkės teismo pirmininkui Rimantui Žilevičiui baudžiamasis procesas buvo nutrauktas dėl senaties.

Savo noru teisėjo mantiją nusivilkusi V. Kazlauskienė įsidarbino advokate, tačiau jos praeities nuodėmės yra tokios didelės, kad Lietuvos advokatūra nutarė ją laikinai nušalinti nuo tokio darbo. Toks sprendimas buvo priimtas pirmosios instancijos teismui paskelbus nuosprendį – byloje dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi V. Kazlauskienė buvo pripažinta kalta.

Buvusi teisėja ir jos sūnus nesutiko su Kauno apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu ir savo skunduose nurodė, kad buvo nuteisti nepagrįstai, o bylą nagrinėjęs teismas netinkamai ištyrė ir įvertino byloje surinktus įrodymus, teismo padarytos išvados neatitinka byloje nustatytų aplinkybių, o jų kaltė pagrįsta tik prielaidomis ir neteisėtai surinktais įrodymais.
Išteisinamąjį nuosprendį prašė priimti ir buvęs V. Kazlauskienės kolega Ž. Astrauskas.

Tuo metu R. Žilevičius prašė panaikinti nuosprendį dėl V. Kazlauskienės nuteisimo, nes esą iš teismo verdikto galima susidaryti įspūdį, kad taip buvo įrodyta ir jo kaltė dėl kyšio priėmimo. Už tai, kad teismo pirmininkas nesilaikytų bylų paskirstymo tvarkos, jam buvo duotas alkoholinio gėrimo butelis, tačiau V. Kazlauskienė ir R. Žilevičius teigia, kad tai tebuvo tik dovana gimtadienio proga.

Teismas konstatavo, kad V. Kazlauskienė, veikdama su savo sūnumi Edvinu, norėdami padėti šio bičiuliui Kęstučiui Jaraminui administracinėje byloje išvengti atsakomybės už du Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus arba būti nubaustam mažesne nuobauda, sukurstė Ž. Astrauską piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

Nustatyta, kad V. Kazlauskienė kolegai davė patarimus, kaip išspręsti administracinę bylą, dėl to K. Jaraminui byloje buvo skirta labai švelni nuobauda.

Pasak teismo, tokiais V. Kazlauskienės ir Ž. Astrausko veiksmais buvo pažemintas teisėjo vardas, pakenkta teismo autoritetui ir tuo pačiu padaryta didelė žala valstybei.

Palenkęs Ž. Astrauską padaryti šį nusikaltimą buvo kaltinamas ir K. Jaraminas, tačiau įrodymų, patvirtinančių jo dalyvavimą nusikalstamos veikos padaryme, nenustatyta, todėl teismas jį išteisino.

V. Kazlauskienė buvo kaltinta ir tuo, kad kavinėje už pageidaujamą sprendimą, kad vieno asmens civilinė byla būtų paskirta pageidaujamam teisėjui, bylų skirstymą vykdančiam Telšių rajono apylinkės teismo pirmininkui R. Žilevičiui davė kyšį – alkoholinio gėrimo butelį.

Bylą nagrinėjant teisme kaltinamieji savo kaltę neigė, tačiau jų kaltė padarius inkriminuojamas nusikalstamas veikas yra įrodyta liudytojų parodymais ir kitais byloje esančiais įrodymais.

V. Kazlauskienės ir Ž. Astrauskas iš teisėjų pareigų savo noru pasitraukė 2011-ųjų gegužės pabaigoje. Ž. Astrauskas pareiškė, kad teisėjo mantiją nusivelka dėl sveikatos būklės, o V. Kazlauskienė priežasčių nenurodė, tik prašė atleisti savo noru.

Teisėja V. Kazlauskienė iš darbo išėjo tuomet, kai buvo sulaikytas jos sūnus. Gegužės pabaigoje Šiaulių apygardos prokuratūra patvirtino, kad sulaikyta organizuota plėšikų grupė, kurioje buvo ir teisėjos sūnus E. Kazlauskis – paaiškėjo, kad jis su bendrais yra ne kartą apiplėšęs turtingesnius Šiaulių miesto ir rajono gyventojus.

Paaiškėjo, kad tuo metu, kai V. Kazlauskienės sūnų dėl plėšimų buvo sulaikę policijos pareigūnai, teisėja skambino jo suėmimo klausimą nagrinėjančiai kolegei ir prašė nesuimti. Ikiteisminio tyrimo teisėja savo sprendimą dėl suėmimo priėmė ne iš karto – atidėjo kitai dienai, o tada paskelbė, kad E. Kazlauskį vis dėlto suima. Tik ne 30 d., kaip prašė prokuroras, o 10 d.

Telšių teismo pirmininkas iš pareigų pasitraukė 2011-ųjų lapkritį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.