aA
Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas mano, kad "tęsiant mechaninę NATO plėtrą bus žengtas neteisingas žingsnis".
Kremlius
Kremlius
Interviu televizijos kanalo TVC programai "Postskriptum" šeštadienį ministras pabrėžė, kad tolesnė NATO plėtra "būtų žingsnis ne Europos saugomo stiprinimo linkme, bet greičiau žingsnis, prieštaraujantis toms tendencijoms, kurios stiprėja euroatlantinėje erdvėje".

Rusija mano, pabrėžė I.Ivanovas, kad "reikia plėtoti tuos procesus, kurie mus jungia, o ne skiria". Jis taip pat sakė, kad Rusija stengsis iki JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) vizito į Rusiją kuris, p asak ministro, "apytikriai planuojamas kitų metų viduryje", susitarti su Vašingtonu radikaliai sumažinti strateginę puolamąją ginkluotę (SPG).

I.Ivanovas išreiškė viltį, kad jau sausį Maskva ir Vašingtonas "pradės konkrečias derybas" šiuo klausimu. Ministras priminė, jog Maskva siūlo sumažinti abiejų šalių turimą SPG iki 1,5 tūkst. ar net mažiau branduolinių vienetų.

Pasak I.Ivanovo, "labai svarbu, kad po V.Putino vizito į JAV Amerika taip pat apibūdintų savo pozicijas, pareikšdama esanti pasirengusi sumažinti savo SPG iki 1,7-2,2 tūkst. branduolinių vienetų". "Taip mes užimtume nors ir ne bendras, bet artimas pozicijas", - sakė ministras.

URM vadovas pabrėžė, kad "derybos dėl radikalaus SPG sumažinimo turi būti tęsiamos". Pasak jo, Rusija čia užima "nuoseklią poziciją: ji įvykdė SPG-1, ratifikavo SPG-2 ir perdavė JAV SPG-3 sutarties projektą".

O jei "SPG-2 sutartis neįsigaliojo", tai ne mūsų kaltė", - pridūrė I.Ivanovas. Kalbėdamas apie JAV pasitraukimą iš Priešraketinės gynybos sutarties (PGS), ministras išreiškė įsitikinimą, jog dialogas strateginio stabilumo klausimais "bus tęsiamas".

"Mes negalime dėtis esą įžeisti ir pareikšti, kad nebetęsime derybų", - sakė jis. Rusija tęs derybas strateginėmis problemomis, "bet kitu formatu", - patikino I.Ivanovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.