aA
Į Pakistano ligonines paguldžius per JAV karo lėktuvų oro ataką prieš vilkstinę rytų Afganistane sužeistus žmones, afganų genčių vyresnieji įspėjo naująjį šalies lyderį Hamidą Karzai apie galimą sukilimą, jeigu panašūs incidentai pasikartos ir ateityje.
Netoli pasienio su Afganistanu esančio Miranšaho miesto ligoninės darbuotojai pranešė, kad į ligoninę kreipėsi du sunkiai sužeisti afganai, kurie buvo perkelti į kitas ligonines, turinčias geresnę medicininę įrangą.

Vietos afganai pasipiktino JAV pareiškimais, jog netoli Chosto miesto karo lėktuvai atakavo vilkstinę, kurioje buvo "Al Qaeda" lyderiai, tvirtindami, kad dešimtys incidento metu žuvusių žmonių buvo taikūs kaimų gyventojai ir genčių vyresnieji.

Vietos puštūnų genties vadas Gulabdinas teigė, kad H.Karzai gresia ginkluotas sukilimas, jeigu JAV karo lėktuvai dar kartą surengs atakas Choste, pranešė Pakistane įsikūrusi naujienų agentūra "Afghan Islamic Press" (AIP).

"Jeigu amerikiečių karo lėktuvai surengs dar vieną agresyvią ataką Choste, tada mes imsimės karinių priemonių prieš H.Karzai administraciją", - pranešė AIP, cituodama Gulabdino žodžius.

JAV pareigūnų tvirtinimu, vilkstinė, kuria važiavo Osamos bin Ladeno vadovaujamos teroristų grupuotės "Al Qaeda" lyderiai, prieš bombardavimą pirma apšaudė amerikiečių lėktuvą.

Rytinėje Paktijos provincijoje esančio Asmani Kilajaus kaimo gyventojai tvirtino, jog per septynias valandas trukusius oro antskrydžius žuvo 50-60 žmonių ir buvo sunaikinta 15 automobilių, kuriais afganų genčių vyresnieji važiavo į Kabulą stebėti naujosios vyriausybės inauguracijos ceremoniją.

Šeši kulkų ir sviedinių suvarpyti automobiliai vis dar stovi kelyje. Tarp incidento metu sužeistų žmonių yra ir buvęs mudžahidų lyderis, įvardijamas kaip Yaqubas. Į septintą dešimtmetį įkopęs buvęs kovotojas tikrai nėra susijęs su Talibano režimu, tvirtino Jakubo Tanajaus genties atstovas. "Jis nėra Talibano žmogus", - sakė generolas Shahnawazas Tanai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.