aA
Iš Paryžiaus į Majamį skridusio lėktuvo stiuardesėms ir keleiviams šeštadienį pavyko sutramdyti vyrą su bate paslėptais sprogmenimis, ketinusį susprogdinti lėktuvą, pranešė JAV aviacijos pareigūnai.
Jų teigimu, 63-iuoju skrydžiu skridęs avialinijų kompanijos "American Airlines" lėktuvas "Boeing 767", kuriame buvo 185 keleiviai ir 12 įgulos narių, po naktį virš Atlanto vandenyno įvykusios dramos buvo nukreiptas į Bostono Logano tarptautinį oro uostą.

Logano oro uosto pareigūnai per spaudos konferenciją patvirtino, kad su padirbtu Britanijos pasu skridusį "iš Artimųjų Rytų kilusį" vyrą sulaikė FTB ir šiuo metu jis yra Masačiūsetso valstijos policijos skyriuje oro uoste.

Pasak incidentą lėktuve tiriančio JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) atstovės spaudai, sulaikytajam gresia kaltinimai trukdymu lėktuvo įgulai ir jis bus sulaikytas mažiausiai iki trečiadienio.

Tai anksčiausia įmanoma data, kada jis galės stoti prieš federalinio teismo teisėjus, nes JAV teismai uždaryti Kalėdų šventėms, pranešė pareigūnai. Logano oro uosto aviacijos direktorius Tomas Kintonas teigė, jog lėktuvo stiuardesės ir kiti keleiviai, kuriems pavyko sutramdyti įtariamąjį, "užkirto kelią grėsusiam labai rimtam incidentui".

Jo tvirtinimu, viena iš lėktuvo stiuardesių priėjo prie vyro kaip tik tuo metu, kai jis bandė uždegti bate paslėptą sprogmenį. "Stiuardesėms įtarimą sukėlė degėsių kvapas ... pastebėjusios, ką rengiasi daryti šis vyras, jos nedelsiant ėmėsi veiksmų ir susigrūmė su juo, norėdamos jam sutrukdyti", - pasakojo T.Kintonas.

"Vykstant grumtynėms viena iš stiuardesių buvo sužeista. Jos ėmė šauktis lėktuvo keleivių pagalbos ir jie neliko abejingi, - sakė jis. - Kai žmonės mėgino vyrą sutramdyti, jis pareiškė, kad turi sprogmenį".

63-iuoju reisu iš Charles'io de Gaulle'io oro uosto šalia Paryžiaus pakilęs lėktuvas Majamyje turėjo nusileisti 15 val. 15 min. (22 val. 15 min. Lietuvos laiku). Tačiau po pusantros valandos skrydžio lėktuve kilus grumtynėms, orlaivis, lydimas dviejų JAV karinių oro pajėgų naikintuvų F-15, nusileido Bostone 13 val. (20 val. Lietuvos laiku).

T.Kintono teigimu, vyras su savimi turėjo "pakankamai sprogmenų, kad lėktuvui padarytų didelės žalos". "Šiuo metu aišku, kad jo batuose iš tikrųjų buvo detonacijos virvutė ir sprogstamoji medžiaga panaši į C4 ... tačiau mes negalime būti 100 proc. tikri. Batus tiria FTB", - sakė jis.

C4 yra galinga sprogstamoji medžiaga, naudojama kariuomenėje. Pasak pranešimų, vėliau batas buvo peršviestas rentgeno spinduliais ir paaiškėjo, kad jo kulne buvo išgręžtos skylės, pro kurias jis buvo pripildytas įtariamų sprogiųjų miltelių.

Lėktuvu skridęs prancūzas Thierry Dugeonas žurnalistams pasakojo supratęs, jog kažkas ne taip, tuo metu, kai išgirdo moters šauksmą iš lėktuvo priekio "Man reikia pagalbos, man reikia pagalbos".

"Aš pašokau ir nubėgau į priekį. Čia žmonės jau grūmėsi su įtariamuoju ... Vyrą užpuolė daug keleivių ... Mes sučiupome jo rankas ir pamėginome sutramdyti", - sakė Th.Dugeonas, pridurdamas, kad keleiviai kėdžių diržais vyrą surišo, o tarp keleivių buvę gydytojai įtariamam sprogdintojui suleido raminamųjų.

Paklaustas, kodėl jis taip pat įsivėlė į grumtynes su vyru, prancūzas atsakė: "Tai natūralus instinktas. Jis buvo žaibiškas. Juk pavojus grėsė ir man, ir kitiems žmonėms". Pasak Th.Dugeono, įtariamasis, kurį jis apibūdino kaip aukštą ir apie 90 kilogramų sveriantį vyrą, vienai iš stiuardesių įkando į ranką.

JAV imigracijos ir natūralizacijos tarnybos pareigūnų įsitikinimu, sulaikytojo vyro pasas, prieš tris savaites išduotas Belgijoje Richardo Reido vardu, yra padirbtas, teigė Logano tarptautinį oro uostą kontroliuojančios Masačiūsetso uosto vadovybės atstovas spaudai.

Vyriškis keliavo vienas ir į lėktuvą įlipo neatlikęs bagažo patikrinimo. Po rugsėjo 11 dienos tragiškų išpuolių Jungtinėse Valstijose, per kuriuos savižudžių buvo užgrobti 4 lėktuvai, viso pasaulio oro uostose buvo sustiprintos saugumo priemonės. Du iš lėktuvų įsirėžė į Pasaulio prekybos centro dangoraižius Niujorke, vienas į Pentagono pastatą Vašingtoną, o ketvirtas nukrito Pensilvanijoje.

JAV federalinė aviacijos administracija (FAA) po rugsėjo atakų glaudžiai bendradarbiauja su šalies kariuomene ir bendromis pajėgomis kontroliuoja komercinius skrydžius. Pastaraisiais mėnesiais dėl pavojų signalų JAV karo lėktuvai buvo pakilę kelis kartus.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Scottas McClellanas pranešė, jog apie incidentą buvo informuotas ir JAV prezidentas George'as W.Bushas. "Baltieji rūmai stebi situaciją nuo šiandienos ryto", - teigė jis.

Šalies pareigūnai bando surasti būdus, kaip sumažinti potencialią grėsmę, kurią kelia į komercinių skrydžių lėktuvus slapta įnešti sprogmenys. Iš karto po incidento sekmadienį Bostono Logano oro uoste išvykstančių keleivių per saugumo patikrinimą imta prašyti nusiauti batus.

Prieš šventes FAA netgi išleido specialų patarėją avialinijų kompanijoms dėl potencialios terorizmo grėsmės. Vadove teigiama, kad avialinijų kompanijų darbuotojai privalo atidžiai stebėti kiekvieną, kuris ar kuri savo batuose gali slėpti sprogmenis ar ginklus.

Kompanija "American Airlines" visus jai pateiktus klausimus peradresavo vietos teisėsaugos tarnyboms. Beje, šiai kompanijai priklausė du iš keturių lėktuvų, panaudotų rugsėjo 11 dienos išpuoliuose.

Masačiūsetso gubernatorės pareigas laikinai einanti Jane Swift pareiškime pagyrė įgulos ir keleivių budrumą bei drąsą. "Stiuardesės ir keleiviai, kurie padėjo įveikti įtariamąjį, parodė didžią drąsą ir ryžtą tikrai pavojingoje situacijoje", - sakė ji.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.