aA
Iš Seimo Liberalų frakcijos pasitraukęs Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) pirmasis pirmininko pavaduotojas ekspremjeras Rolandas Paksas šeštadienį su Seimo pirmininku Artūru Paulausku aptarė galimybes kandidatuoti į Seimo pirmininko pavaduotojus.
R.Paksas ir A.Paulauskas
R.Paksas ir A.Paulauskas
© "Lietuvos žinios"
"Pasikeitėme informacija apie Seimo pirmininko pavaduotojų kandidatūras", - BNS sakė R.Paksas, komentuodamas susitikimą.

"Mes pasikeitėme nuomonėmis apie visokias galimybes, taip pat neatmetant ir mano kandidatūros", - pridūrė jis.

R.Paksas teigė su Seimo pirmininku susitikęs ne dėl kandidatavimo, o pirmiausia norėdamas informuoti jį apie savo ir dešimties bendraminčių pasitraukimą iš Liberalų frakcijos.

Liberalų frakcija prieš kelias savaites slaptu balsavimu nusprendė iškelti R.Paksą kandidatu į Seimo pirmininko pavaduotojus, tačiau iki šiol frakcijos vadovybė delsė Seimo pirmininkui oficialiai pateikti jo kandidatūrą.

Seimo pavaduotojus parlamentaras renka slaptu balsavimu Seimo pirmininko teikimu.

Didžiausia valdančioji Socialdemokratinės koalicijos frakcija jau pareiškė ketinanti paremti R.Pakso kandidatūrą.

Penktadienį, kalbėdamas apie savo pasitraukimo iš frakcijos priežastis, R.Paksas paminėjo ir delsimą teikti jo kandidatūrą į Seimo vicepirmininkus.

Pasak jo, paaiškėjo, jog jis neturi frakcijoje ne tik dabartinio partijos pirmininko Eugenijaus Gentvilo šalininkų paramos, bet ir "jokios perspektyvos Liberalų frakcijoje".

R.Paksas ankstesniu liberalų sumanymu turėjo pakeisti opozicijai priklausančiame Seimo pirmininko pavaduotojo poste Gintarą Steponavičių, nes šis buvo išrinktas frakcijos seniūnu.

Jeigu nuo Liberalų frakcijos atskilę 11 parlamentarų įkurtų atskirą opozicinę frakciją, jie taip pat galėtų pretenduoti į šį postą.

Seimo Statutas numato, jog vienas iš penkių Seimo pirmininko pavaduotojų turi būti opozicijos atstovas, tačiau nesakė, jog tai turi būti didžiausios opozicinės frakcijos atstovas.

Liberalų frakcijoje šiuo metu liko 23 nariai. Opozicinė Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija turi 9 narius.

Šiuo metu A.Paulauskas turi keturis pavaduotojus - liberalą G.Steponavičių, socialdemokratus Česlovą Juršėną ir Vytenį Andriukaitį bei socialliberalą Artūrą Skardžių.

Seimo pirmininkas gali turėti ne daugiau kaip penkis pavaduotojus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.