aA
Valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas teigia, jog frakcijos nariai pasijuto apgauti dėl elektros energijos tarifų didinimo. Anot jo, frakcijos narių niekas neįspėjo, jog dėl "Lietuvos energijos" restruktūrizavimo didės kainos gyventojams, be to, neįspėjo, jog kainas ketinama didinti dviem etapais.
Juozas Olekas
Juozas Olekas
© ELTA
"Tai liūdna Kalėdų dovana Lietuvos žmonėms", - šeštadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė J.Olekas, komentuodamas Valstybinės energetikos kainų reguliavimo komisijos ketvirtadienį priimtą sprendimą dėl naujų elektros energijos perdavimo ir paskirstymo tarifų.

Komisija pritarė, kad nuo sausio 1-osios gyventojai už elektros energiją mokėtų vidutiniškai 1,5 cento brangiau, o didieji vartotojai - 1 centu mažiau. Komisijos nustatyti tarifai galiotų iki 2002 metų kovo 31 dienos.

Nuo kitų metų balandžio ketinama prašyti kainą didinti dar vidutiniškai 4 centais (21,4 proc.) už kWh. Anksčiau "Lietuvos energija" siūlė kainą didinti vidutiniškai 6 centais, tačiau nesutikus su tuo Vyriausybei, buvo nusileista.

"Prieš dvi savaites mums sakė, kad kainos nesikeis. Tuo metu mums niekas nepasakė, kad kainos kils dviem etapais", - teigė J.Olekas kalbėdamas apie anksčiau vykusį susitikimą su "Lietuvos energijos" ir Valstybinės energetikos kainų reguliavimo komisijos vadovais.

Socialdemokratinės koalicijos frakcijos vadovas pareiškė, jog socialdemokratų netenkina ir 4 centų padidėjimas. "Mes manome, kad 4 centai yra per daug. Mes turime apginti žmones nuo papildomų tarifų augimo", - teigė jis.

Priešingu atveju, socialdemokratų nuomone, didėjant elektros energijos kainoms, turi didėti ir socialinės išmokos. "Tai yra principinis reikalas", - pažymėjo J.Olekas.

Socialdemokratinės koalicijos frakcija sudarė parlamentaro Valentino Greičiūno vadovaujamą komisiją, kuri turėtų išsiaiškinti elektros energijos tarifų klausimus ir pateikti pasiūlymus.

J.Olekas spaudos konferencijoje paragino prezidentą Valdą Adamkų atkreipti dėmesį į Valstybinės energetikos kainų reguliavimo komisijos ir jos vadovo Vidmanto Jankausko veiklą. Komisijos pirmininką skiria prezidentas. Seimas neturi įtakos komisijos vadovo skyrimui, tačiau Vyriausybė gali nepritarti komisijos siūlymams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.