aA
Seimo posėdis ketvirtadienį prasidėjo nuo vienos svarbiausių valstybės institucijų – Valstybės saugumo departamento (VSD) – vadovo keitimo procedūros.
Darius Jauniškis ir Gediminas Grina
Darius Jauniškis ir Gediminas Grina
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Pirmieji du klausimai darbotvarkėje – Gedimino Grinos atleidimas ir Dariaus Jauniškio skyrimas į VSD direktoriaus postą.

G. Grinos atleidimas: ačiū ir sudie

Siūlymą atleisti G. Griną pristatė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

„Manau, kad jam reikia padėkoti už darbą, nebūti ypatingai kritiškiems. Nes žmogus padarė nemažai darbų ir tai reikia įvertinti“, - sakė A. Paulauskas.

Priėmimo stadijoje pasisakančių prieš G. Grinos atleidimą nebuvo. Tik Mišrios Seimo narių grupės parlamentaras, buvęs „tvarkietis“ Remigijus Ačas apgailestavo, esą priimtas politinis sprendimas, o G. Grina atrodė kur kas geriau nei kiti buvę VSD vadovai.

Už G. Grinos atleidimą balsavo 98 Seimo naria, prieš – nė vieno, susilaikė vienas. Taigi VSD vadovas atleistas beveik vienbalsiai.

Atsisveikindamas su pareigomis, G. Grina Seime teigė, jog tikisi VSD darbų tęstinumo.

„Manau, naujasis direktorius tęs šitus darbus. Mano išėjimu nesibaigia departamentas“, - sakė besitraukiantis VSD vadovas.

D. Jauniškiui jis palinkėjo išlikti visą kadenciją.

„Manau, kad tai yra valstybės stabilumo požymis“, - sakė G. Grina.

D. Jauniškio paskyrimas: be prieštaravimo

Pristatydamas D. Jauniškio kandidatūrą, A. Paulauskas teigė esąs įsitikinęs, kad naujasis VSD vadovas dirbs „be kompromisų su sąžine“.

D. Jauniškiui palaikymą deklaravo konservatorių, liberalų bei socialdemokratų frakcijos.

Kandidatą parėmė ir Darbo partijos frakcija. Tiesa, su tam tikra išlyga. „Darbiečiai“ išplatino pranešimą, kuriame pareiškė, kad „pasitikėjimas D. Jauniškiui suteikiamas avansu“. „Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys teigia, kad abejoti D. Jauniškio profesionalumu karinėje sferoje netenka, bet naujose pareigose jam teks susidurti su kitokio pobūdžio iššūkiais“, - teigiama partijos pranešime.

„Tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis pareiškė, kad jo frakcija taip pat pritaria D. Jauniškio kandidatūrai. Sykiu jis pareiškė, kad Seimas skiriant VSD vadovą traktuojamas kaip „formali institucija“ ir negauna laiko išsamiai susipažinti su kandidatu.

„Prezidentė turėtų teikti daug anksčiau tokias kandidatūras. Kad mes galėtume apie žmogų, apie kandidatą surinkti daugiau informacijos“, - priekaištavo P. Gražulis.

Priėmimo stadijoje prieštaraujančių D. Jauniškio skyrimui nebuvo. O balsavime už naujo VSD vadovo paskyrimą balsavo 107 Seimo nariai, prieš – nė vieno, susilaikė 1.

Naujasis VSD vadovas atrodė šiek tiek nustebintas tokio palaikymo.

„Tikrai toks pasitikėjimas įpareigoja“, - sakė D. Jauniškis.

Iš minios išsiskyrė N. Puteikis ir S. Dmitrijevas

Abiejuose balsavimuose atsirado po vieną parlamentarą, kuris nutarė aiškiai nepalaikyti permainų VSD.

Balsavime dėl G. Grinos atleidimo susilaikė Darbo partijos frakcijos narys Sergejus Dmitrijevas.

Analogišką kelią balsavime dėl D. Jauniškio skyrimo pasirinko Naglis Puteikis.

Naglis Puteikis
Naglis Puteikis
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Seimo narius domino... vaikų vardai

Naujasis VSD vadovas žurnalistams teigė sulaukęs daug klausimų, kai lankėsi Seimo frakcijose. O klausimų būta įvairiausių.

„Aš išsakiau savo prioritetus. (…) Žinoma, visi klausinėjo apie bendradarbiavimą – tarpinstitucinį bendradarbiavimą. Kaip aš matau departamento veiklą. Ką aš ten keisčiau. Žinoma, ir įdomių klausimų – apie šeimą, apie šeimos sudėtį, vaikų vardus“, - prisiminė penkių vaikų tėvas.

D. Jauniškis ypač pabrėžia VSD bendradarbiavimo su kitomis valstybės struktūromis stoką. Tai jis kelia kaip vieną svarbiausių savo tikslų.

„Labai tikiu, kad pavyks. Nes šiuo metu Lietuvai to tikrai labai trūksta. Ir aš manyčiau, kad tik tas bendradarbiavimas mums atvertų kelią“, - sakė naujasis VSD vadovas.

Klausiamas, ką darys su G. Grinos pavaduotojais, D. Jauniškis nenorėjo leistis į vertinimus.

„Pasikalbėsiu su pavaduotojais, skyrių viršininkais. Jeigu mes matysim, kad mūsų veikla nukreipta vienam tikslui – tai žiūrėsim. Dabar kol kas nenoriu komentuoti“, - sakė naujasis saugumo vadas.

Jis taip pat neatskleidė, ar į VSD vadovybę atsives ką nors iš savo dabartinės komandos kariuomenėje. „Kol kas nenoriu komentuoti. Duokit truputį laiko – tada viską pasakysiu“, - sakė D. Jauniškis.

Pirmuoju savo darbu VSD vadovas įvardija grėsmių valstybei nustatymą. „Tai yra pagrindas, į kurį mes turime atsiremti“, - reziumavo D. Jauniškis.

Gediminas Grina
Gediminas Grina
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

G. Grina atleidžiamas pasibaigus kadencijai. Antrajai kadencijai prezidentė Dalia Grybauskaitė VSD vadovo nutarė nesiūlyti. Šalies vadovė jau seniai neslėpė nepasitenkinimo VSD darbu, ji taip pat pranešė, kad dar vienai kadencijai taip pat nebus siūlomas ir generalinis prokuroras Darius Valys.

G. Grinos įpėdinis D. Jauniškis šiuo metu vadovauja Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgoms. Karininkas išskiriamas tiek dėl savo patirties ir gebėjimų, tiek dėl gerų atsiliepimų iš NATO partnerių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.