aA
Arabų šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį baigiantis neeiliniam susitikimui Kaire kritikavo JAV šališkumą Izraelio atžvilgiu ir šios Artimųjų Rytų valstybės premjerą Arielį Sharoną, nutraukusį visus ryšius su palestiniečių vadovybe.
Arabų lygos ministrų susitikime, kurio po naujo smurto protrūkio paprašė palestiniečiai, taip pat išreikšta parama palestiniečių prezidentui Yasserui Arafatui.

Anksčiau delegatai sakė, kad iki vėlyvo vakaro užsitęsusiame susitikime buvo atsiradę kliūčių, nes Sirija kėlė klausimus dėl visiškos paramos Y.Arafatui, kuris paragino palestiniečius nutraukti ginkluotus išpuolius prieš Izraelį.

"Pareiškimas galėjo būti griežtesnis ar ne toks griežtas, koks yra, bet tai, dėl ko susitarėme, yra kompromisas", - per spaudos konferenciją sakė Arabų lygos generalinis sekretorius Amras Moussa.

Arabų lygos pareiškime kritikuojami Jungtinių Valstijų veiksmai, tarp jų - sprendimas vetuoti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurios siekė Egiptas bei Tunisas ir kuri ragino sukurti "stebėjimo mechanizmą" sąlygoms Vakarų Krante ir Gazos Ruože palengvinti.

Jungtinės Valstijos kilus palestiniečių savižudžių sprogdinimų bangai sakė, kad Izraelis turi teisę gintis nuo išpuolių, o palestiniečiai tvirtina, kad Izraelis tai suprato kaip leidimą rengti prieš juos atakas.

A.Sharono sprendimą nutraukti visus ryšius su Y.Arafatu Arabų lyga pakomentavo taip: "Arabų valstybės nemano, kad Sharono vyriausybė yra patikima šalis, tinkanti dalyvauti taikos procese". Ministrai "reiškia paramą prezidentui Arafatui... dėl šios Izraelio politikos ir praktikos".

Y.Arafatas, kurį Jungtinės Valstijos ir Izraelis spaudžia pažaboti islamistų kovotojus, sekmadienį paragino nutraukti savižudžių sprogdinimus ir ginkluotus išpuolius prieš izraeliečius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.