aA
JAV pasiuntinys Artimuosiuose Rytuose Anthony Zinni (Entonis Zinis) atnaujins savo misiją, jei palestiniečiai imsis daugiau konkrečių veiksmų nutraukti islamistų kovotojų veiksmus, o Izraelis sušvelnins apribojimus palestiniečiams, ketvirtadienį pareiškė Valstybės departamentas.
Valstybės departamento atstovas spaudai Richardas Boucheris (Ričardas Baučeris) leido suprasti, kad vakar su A.Zinni susitikęs valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) yra nusiteikęs gana optimistiškai, nepaisant smurto bangos kilusios, kai lapkričio 26 dieną JAV pasiuntinys atvyko į regioną.

"Sekretorius ir generolas Zinni pastebėjo, jog pastarosiomis dienomis saugumo padėtis pagerėjo, įskaitant kai kuriuos teigiamus žingsnius, kurių ėmėsi Palestiniečių savivalda, bei tiesioginius abiejų šalių pokalbius praėjusį vakarą vykusiame dvišaliame susitikime dėl saugumo", - sakė jis.

"Tuo pat metu jie abu pažymėjo, jog Palestiniečių savivalda turėtų imtis tolesnių veiksmų. Ji turėtų padaryti daugiau, kad jos priemonės būtų veiksmingos ir lemiamos nutraukiant smurtą", - teigė R.Boucheris.

Jo minėti "teigiami žingsniai" - tai pastarosiomis dienomis palestiniečių lyderio Yassero Arafato (Jasiro Arafato) administracijos surengtos operacijos, kurių metu buvo suimti Artimųjų Rytų taikos procesui priešiškų grupuočių "Islamo džihadas" ir "Hamas" nariai.

Tačiau Jungtinės Valstijos pageidauja, kad Y.Arafatas ne tik suimti jų narius, bet ir sužlugdytų grupuočių infrastruktūrą.

"Mes tikimės iš Arafato veiksmų, kuriuos, mes suprantame, bus sudėtinga atlikti, tačiau kurie turės ilgalaikį ir lemiamą poveikį", - sakė vienas Valstybės departamento pareigūnas, norėjęs skelbti pavardės.

Tačiau R.Boucheris pažymėjo, kad Izraeliui taip pat būtina veikti. "Palestiniečių savivaldai tęsiant savo rimtus veiksmus saugumo srityje, Izraelis taip pat turi imtis žingsnių ir sušvelninti apribojimus palestiniečių žmonėms", - sakė jis.

Trečiadienį atsinaujinę saugumo kontaktai, dalinis Izraelio pajėgų atsitraukimas iš palestiniečių teritorijų ketvirtadienį bei pastarosiomis dienomis palestiniečių surengtos kovotojų suėmimų operacijos suteikė naujų vilčių dėl pažangos taikos procese.

A.Zinni misiją, iš pradžių pavadinta neterminuota, aptemdė palestiniečių savižudžių išpuoliai bei Izraelio aviacijos smūgiai ir sprendimas nutraukti santykius su Y.Arafatu, todėl gruodžio 16 dieną jis buvo atšauktas konsultacijų į JAV.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.