aA
Izraelio premjero Arielio Sharono vyriausybė ne juokais įsivėlė į skandalą, kilusį praėjusį savaitgalį tarp Izraelio ir Prancūzijos dėl nepadorių žodžių, kuriuos viešai pasakė Prancūzijos ambasadorius Londone.
Ariel Sharon
Ariel Sharon
Kaip ketvirtadienį rašo Londono laikraštis "The Guardian", per pietus, kuriuos surengė konkuruojančio leidinio "Daily Tellegraph" savininkas, Prancūzijos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Danielis Bernard'as (Danielis Bernaras) Izraelį pavadino "mėšlina maža šalimi" (shitty little country).

Toks drastiškas diplomato poelgis, kaip rašo "The Guardian", "nepaprastai įsiutino" Izraelio ministrų kabinetą. A.Sharono atstovas spaudai Raananas Gissinas pareiškė, jog jeigu Prancūzijos vyriausybė neatšauks ambasadoriaus iš Didžiosios Britanijos, tai reikš, kad ji atlaidžiai pažiūrėjo į jo įžeidžiamus pareiškimus.

Tuo tarpu Prancūzijos ambasados Didžiojoje Britanijoje atstovas spaudai Yves Charpentier trečiadienį sakė, kad ambasadorius D.Bernard'as buvo šokiruotas spaudoje pasirodžiusių pranešimų apie privatų jo ir dienraščio "Daily Telegraph" savininko pokalbį prie pietų stalo, kuriuose jam priskiriama minėta frazė ir antisemitinės pažiūros.

"Jis neprisimena, kad būtų tai sakęs", - tvirtino ambasados atstovas spaudai agentūrai "Reuters".

"Jis neketina atsiprašyti Izraelio. Ambasadoriui neatrodo, kad jis turėtų tai padaryti", - sakė I.Charpentier, paklaustas, ar D.Bernard'as svarsto galimybę atsiprašyti.

Pasak ambasados atstovo spaudai, D.Bernard'as per pietus kalbėjo įvairiomis temomis, tarp jų ir Izraelio bei palestiniečių konfliktą. Kalbėdamas apie krizę Artimuosiuose Rytuose j is sakė frazę "mažas Izraelis", tačiau turėjo galvoje tai, kad geografiniu požiūriu ši valstybė užimą nedidelę teritoriją, sakė Y.Charpentier.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, jog pranešimus apie nepadorų ambasadoriaus atsiliepimą taip pat laiko "piktavališkais prasimanymais". D.Bernard'as Prancūzijos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje buvo paskirtas 1998 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.