aA
Radikalus visuomenės veikėjas klaipėdietis Justinas Burba ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismui perdavė ieškininį pareikšimą, kuriuo kaltina įtakingą finansinę grupuotę Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nario Juozapo Paliako nužudymo organizavimu.
Žemaitijos visuomenės parlamento vadovu save vadinantis J.Burba perdavė Klaipėdos apygardos teismui perdavė ieškininį pareiškimą, kuriame reikalaujama į valstybės biudžetą grąžinti 140 mln. litų, kuriuos esą pasisavino Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija, neva neteisėtai išgaudama naftą Klaipėdos rajone.

Pasak J.Burbos, likus trim dienoms iki žūties, J.Paliakas jam perdavė dokumentus, įrodančius, kad korporacija, pirkdama naftos bendrovių akcijas ir išgaudama naftą, apgaudinėjo valstybę. Šių dokumentų kopijas J.Burba perdavė apygardos prokuratūrai.

Teismui perduotame ieškininiame pareiškime J.Burba reikalauja suimti korporacijos vadovus, nes esą jie, žinodami apie kompromituojančią medžiagą, galėjo organizuoti J.Paliako nužudymą.

Ieškininiame pareiškime J.Burba kaltina korporaciją "savavališkai užgrobus Lietuvos naftos gelmes". Jis reikalauja areštuoti bendrovių "Minijos nafta", "Genčių nafta" ir "Manifoldas" sąskaitas ir neteisėtu verslu įgytą turtą.

Kaip žurnalistams sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ignacas Laucius, prokuratūra ketina atsižvelgti ir ištirti J.Burbos perduotą medžiagą ir apklausti korporacijos vadovus. Korporacijos atstovai trečiadienį BNS paneigė turėję konfliktų su J.Paliaku ir apie kompromituojančią medžiagą sužinoję iš spaudos.

Tirdami įvykį, prokuratūros pareigūnai sprogimo metu apgadintame J.Paliako automobilyje rado dokumentus, tačiau kol kas negali pasakyti, ar tai tie patys J.Burbos perduoti dokumentai. Medicinos ekspertų komisija, apžiūrėjusi žuvusio J.Paliako kūną, nustatė, kad sprogmuo sprogo J.Paliako rankoje.

Ekspertai aiškinasi, ar sprogmuo buvo valdomas nuotoliniu užtaisu, ar visgi tai buvo nelaimingas atitikimas. Politiko žūčiai ištirti sudaryta speciali tardymo grupė.

Bylą tiriantys pareigūnai, siekdami kuo operatyviau išsiaiškinti visas su šiuo nusikaltimu susijusias aplinkybes, nustatyti ir surasti galimus sprogdinimo vykdytojus ar užsakovus, paneigti ar patvirtinti galimo nelaimingo atsitikimo atvejį, apklausė nemažai su šiuo įvykiu susijusių liudytojų bei žuvusįjį pažinojusių asmenų.

Prokuratūros darbuotojai prašo atsiliepti asmenis, sprogimo dieną buvusius netoli bendrovės "Irvaja" biuro, ir galėjusius matyti su sprogimu susijusių detalių. Klaipėdos rajono tarybos narys socialdemokratas, buvęs Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos darbuotojas, 43 metų J.Paliakas antradienį mirė ligoninėje, per sprogimą prie bendrovės "Irvaja" biuro patyręs daugybinius sužalojimus.

Kol kas nenustatyto sprogmens sprogimas nutraukė J.Paliakui ranką, sužalojo galvą ir vidaus organus. 1995-1997 metais dirbo Klaipėdos apskrities valdytojo pavaduotoju, nuo 1997 metų kovo mėnesio iki 1998 metų liepos J.Paliakas dirbo korporacijos generaliniu direktoriumi.

Pernai Seimo rinkimuose buvo vienas iš LDDP kandidatų Gargždų rinkimų apygardoje. J.Paliakas nuo 1990 metų kelerius metus vadovavo Klaipėdos rajono tarybai.

Sprogimas prie bendrovės "Irvaja" įėjimo antradienį nugriaudėjo apie 14 val. 30 min., kai J.Paliakas, išeidamas iš biuro, atidarė duris. Bendrovė yra įsikūrusi daugiabučiame name, Jūros ir Krovėjų gatvių sankirtoje.

J.Paliakas buvo bendrovės "Irvaja" vadovo Vytauto Zigmanto draugas. Bendrovei "Irvaja" priklauso automobilių turgus Klaipėdos pakraštyje. J.Paliakas turėjo įgaliojimus atstovauti bendrovei "Irvaja" ir tvarkė jos juridinius reikalus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.