aA
Vilnius
Lietuvos ambasadorius Vašingtone Vygaudas Ušackas gavo rašytojo laišką, kuriame šis apgailestauja dėl to, kad "vaizduote pagrįstas Lietuvos aprašymas" buvo įvertintas kaip galintis turėti neigiamų pasekmių.

Rašytojo nuomone, daugelis jo romano "The Corrections" ("Pataisos") skaitytojų supranta, jog tai grožinis kūrinys, o ne žurnalistika. Laiške ambasadoriui V.Ušackui jis dar kartą pabrėžia, kad "Lietuva" romane yra jo vaizduotės vaisius.

"Tuo tarpu leiskite jus užtikrinti, kad nuoširdžiai gerbiu jūsų šalį", - rašo J.Franzenas laiške, su kuriuo buvo supažindintas BNS.

Rašytojas taip pat praneša būsiąs Šiaurės Europoje kitų metų spalį ir norėtų tuo metu pasinaudoti kvietimu apsilankyti Lietuvoje.

Ambasadorius V.Ušackas kvietė rašytoją aplankyti Vilnių ir susipažinti su draugiškais Lietuvos žmonėmis praėjusį mėnesį, kai jo romanas "The Corrections", karikatūriškai vaizduojantis Lietuvą, gavo JAV Nacionalinį knygos apdovanojimą.

J.Franzeno romane Vilnius aprašytas kaip nuolat kenčiantis maisto ir energijos stygių bei valdomas nusikalstamų grupuočių.

Viename iš knygos skyrių apie Vilnių rašoma, kad čia nuolat stinga anglies ir elektros, šaudoma iš pravažiuojančių automobilių ir iš bado valgoma arkliena.

Amerikiečių šeimos istoriją aprašančiame romane pasakojama, kaip vienas šios šeimos narys atvyko į Vilnių padėti pažįstamam buvusiam Lietuvos viceministrui, kuris knygoje pakrikštytas Gitanu Misevičiumi, sukurti tinklalapį "Lithuania.com", skirtą vilioti pinigus iš patiklių amerikiečių investuotojų.

Anot knygos, šiame tinklalapyje siūloma įsigyti vilą Palangoje, privilegiją statyti automobilį Vilniaus senamiestyje bei teisę, kad be eilės būtų atlikta akies ragenos persodinimo operacija Antakalnio ligoninėje.

Maždaug 600 puslapių knygoje Lietuvai skirta apie 40 puslapių. Lietuvos leidėjai kol kas neparodė entuziazmo išleisti romaną Lietuvoje.

Tuo tarpu kai kurių jį skaičiusių lietuvių nuomone, tai neabejotinai verta dėmesio knyga, nors Lietuvos vaizdas joje groteskiškas.

"Net jei Vilnius neatrodo labai simpatiškas toje knygoje, tai geras trileris ir gera šeimos saga, joje daug nuotykių ir smagių istorijų", - BNS sakė žurnalistė Rosseta Vingevičiūtė, "prarijusi" knygą per keletą dienų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.