aA
Valstybės kontrolei baigus ilgiau kaip du mėnesius trukusį Jūrininkų ligoninės patikrinimą, nustatyta, kad įstaiga neteisėtai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo yra gavusi 580 tūkst. litų. Juos ligoninei per beveik dvejus metus "uždirbo" laivų gydytojai, rašo dienraštis "Klaipėda".
Ligoninė
Ligoninė
Pasak dienraščio, už laivų gydytojų darbą kitoje valstybėje mokėjo Lietuva. Sveikatos draudimo įstatymas numato, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšos gali būti naudojamos tik Lietuvoje, jos piliečiams arba turintiems teisę nuolatos gyventi Lietuvoje.

Už Lietuvoje suteiktas medicinos paslaugas užsienio šalių piliečiams, moka jie patys arba draudimo bendrovės.

Pagal įstatymus laivas yra tos valstybės teritorija, su kurios vėliava jis plaukioja.

Valstybės kontrolei pradėjus tikrinti, kaip ligoninėje naudojamos iš valstybės finansavimui skirtos lėšos, išaiškėjo, kad Jūrininkų ligoninės gydytojai buvo siunčiami dirbti į kitų šalių teritorijas, o už jų darbą mokėjo Klaipėdos teritorinė ligonių kasa.

Valstybės kontrolės išvadose rašoma, kad Klaipėdos teritorinė ligonių kasa (TLK) per mažai kontroliavo, kaip panaudojamos jų skiriamos lėšos. Klaipėdos TLK direktorius Virgilijus Vanagas dienraščiui sakė, kad jų įstaiga nežino ir jai sudėtinga išsiaiškinti, po kokia vėliava plaukioja laivas, tačiau tai žino Jūrininkų ligoninės administracija.

Nepaisant to, ji apmokėjimui pateikdavo ataskaitas ir už tas paslaugas, kurios ligoninės medikų būdavo suteikiamos kitos šalies laivuose.

Valstybės kontrolei patikrinus, kaip valstybės skirtos lėšos Jūrininkų ligoninėje buvo naudojamos pernai ir per 9 šių metų mėnesius, nustatyta, kad per šį laikotarpį Privalomojo sveikatos draudimo fondui padaryta žala siekia per 580 tūkstančių litų. Klaipėdos teritorinei ligonių kasai pavesta išieškoti šiuos pinigus.

Ligoninės vadovas Jonas Sąlyga su tokiomis išvadomis nesutinka ir ruošiasi jas apskųsti.

Apskrities, kuri yra ligoninės steigėja, viršininkė Virginija Lukošienė įpareigota už pažeidimus atsakomybėn patraukti Jūrininkų ligoninės vyriausiąjį gydytoją J.Sąlygą.

V.Lukošienė sudarė komisiją, kuri dėl rastų pažeidimų atliks tarnybinį patikrinimą.

Klaipėdos teritorinė ligonių kasa nuo spalio mėnesio Jūrininkų ligoninei nebemoka už laivų gydytojų suteiktas paslaugas laivuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.