aA
Sidnėjaus Olimpiadoje debiutuoja sporto šaka, kurioje dominuoti atvyko sunkiaatletės iš Kinijos, Taivanio, Tailando bei Indonezijos.
Favoritėmis laikomos sportininkės iš Kinijos, kurių nuopelnuose jau yra 15 iš 21 pasaulio rekordų. Tačiau jos galės rungtis tik keturiose iš aštuonių kategorijų.

Viena iš Taivanio sportininkių buvo nubausta už dopingo vartojimą. Tačiau Taivaniui dar liko kitų gan aukštą vietą pasaulyje užimančių sunkiaatlečių.

Japonija, Indija, Tailandas, Indonezija bei abi Korėjos – visos turi potencialias Sidnėjaus medalių laimėtojas. Buvęs Australijos sunkiaatletis R.Džeksonas teigia, kad manymas, jog azijiečiai negali ištreniruoti stipraus liemens bei kojų, kurie yra būtini privalumai sunkiajai atletikai, yra neteisingas.

Taip pat tikimasi, kad mažesnio svorio kategorijose medalius laimės ir sunkiaatlečiai vyrai iš Kinijos, Taivanio bei Pietų Korėjos.

Tačiau šiame sporte vis tiek labiau sublizgės moterys, ypač Kinijos sportininkės, kurios dar prieš 13 metų monopolizavo ši sportą.

Moterų svorių kėlimas pirmą kartą įtraukiamas kaip olimpinė sporto šaka, kai vyrai kilnoja geležis olimpiadose jau 80 metų.

Nuo 1987 m. Kinija pasaulio čempionatuose iškovojo 240 aukso medalių, po jos seka Taivanis tik su 17 aukso medalių bei 16 aukso medalių turi Bulgarija. Sidnėjuje Kinija daug vilčių deda į rekordininką Ding Meiyuan 75kg kategorijoje, Lin Weining (69 kg), Chen Xiaomin (63 kg) ir Yan Xia (53 kg).

Tailandas daug tikisi iš Suta Kessaraporn, kuri pasaulyje yra laikoma trečia 58 kg kategorijoje. Tačiau ji turės kovoti su Ri Song-Hui iš Šiaurės Korėjos, kuri yra laikoma pirma.

1999 m. pasaulio čempionato sidabro medalininkė Sri Indriyana iš Indonezijos pasak vieno Amerikos sporto žurnalo yra laikoma perspektyviausia laimėti auksą 48 kg kategorijoje. Tačiau 21 m. sportininkė teigia neseniai patyrusi kojos traumą bei su tuo susijusią operaciją ir mano, kad yra stipresnių už ją varžovių.

R.Džeksonas taip aiškina Kinijos pranašumą šioje sporto šakoje: dėl milžiniško žmonių skaičiaus Kinijoje sunkiaatlečių komanda gali sau leisti prarasti kelis sportininkus dėl dopingo, nes iš karto gali juos pakeisti kitais. Australijos sunkiaatlečius per mažai remia Vyriausybė, teigia jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.