aA
Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sako, jog kol kas Lietuva nesusiduria su užsienio kovotojų fenomenu ir neturi žinių, kad nors vienas Lietuvos pilietis kovotų teroristų pusėje.
"Islamo valstybės" kovotojai
"Islamo valstybės" kovotojai
© AFP/Scanpix

Tačiau šią grėsmę, ministro teigimu, Lietuva vertina labai rimtai ir atsakingai, nes supranta, kad iš ginkluotų konfliktų zonų į Europą grįžtantys treniruoti, radikalizuoti kovotojai, įskaitant ir Europos Sąjungos (ES) piliečius, gali atsidurti ir Lietuvoje.

Tai ministras pareiškė antradienį susitikęs su Jungtinės Karalystės ambasadoriumi Lietuvoje Davidu Huntu. Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija, susitikime kalbėta apie būtinybę stiprinti abiejų šalių bendradarbiavimą vidaus reikalų srityje – ypač atsižvelgiant į kylančias geopolitines grėsmes.

S.Skvernelis susitikime, be kita ko, sakė, kad Lietuva griežtins leidimų gyventi išdavimą trečiųjų šalių piliečiams.

„Atsižvelgiant į sudėtingą geopolitinę situaciją ir konfliktus Rytų Europoje, Lietuvai labai aktualu griežtinti leidimų išdavimą, ypač dėl to, kad daugiausia prašančių leidimų gyventi Lietuvoje asmenų yra iš Rusijos ir Ukrainos. Pastebėta, kad jiems Lietuva – tarpinė stotelė pakeliui į Europą. Todėl operatyvus apsikeitimas informacija tarp šalių yra labai svarbus ir sveikintinas“, - sakė ministras.

Susitikime ambasadorius ministrui pristatė 2014 metų lapkričio mėnesį patvirtintą Jungtinės Karalystės Kovos su šiuolaikine vergija strategiją. Pasak D.Hunto, Lietuva yra devintoje vietoje tarp šalių, iš kurių į Jungtinę Karalystę atgabenami žmonės priverstiniam darbui.

Ambasadorius kartu pasidžiaugė, kad Lietuva aktyviai remia direktyvos dėl ES keleivių duomenų įrašų (PNR) sistemos kuo greitesnį priėmimą bei palaiko, kad ši sistema apimtų ir ES vidaus skrydžius. Ministras savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad Lietuva šiuo metu įgyvendina reikiamus veiksmus dėl nacionalinės PNR sistemos kūrimo, bei padėkojo Jungtinei Karalystei už teikiamą ekspertinę paramą šioje srityje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.