aA
Didžioji Britanija pasisiūlė tris mėnesius vadovauti tarptautinėms saugumo pajėgoms Afganistane, trečiadienį pranešė britų gynybos sekretorius Geoffas Hoonas. Užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw parašė laišką Jungtinėms Tautoms, kuriame teigiama, kad Didžioji Britanija yra pasirengusi vadovauti Tarptautinėms saugumo palaikymo pajėgoms Afganistane, sakė gynybos sekretorius parlamente.
Afganistan
"Jungtinei Karalystei buvo pasiūlytas vadovaujančios šalies statusas, nes mes ir kiti mano, kad britų pajėgos turi pakankamai patirties ir sugebės įvykdyti šią operaciją", - sakė G.Hoonas.

Britų gynybos sekretorius pranešė, kad dauguma tarptautinių saugumo pajėgų Afganistane bus pradėta dislokuoti ne anksčiau kaip gruodžio 28 dieną, tačiau pirmieji taikdariai Afganistaną pasieks jau šį šeštadienį, kai darbą pradės naujoji šalies vyriausybė.

Manoma, kad visų Tarptautinių saugumo palaikymo pajėgų dislokacija užtruks kelias savaites, pabrėžė G.Hoonas.

Jis taip pat sakė, kad šias pajėgas sudarys 3-5 tūkst. karių, o Didžioji Britanija į Afganistaną siųs 1500 taikdarių.

"Tai bus tarptautinės pajėgos. Kol kas dar anksti kalbėti, kiek tiksliai karių jas sudarys ar iš kokių šalių jie atvyks. Galiu pasakyti tik tiek, kad šiose stabilizavimo pajėgose bus maždaug 3-5 tūkst. karių", - sakė G.Hoonas.

Kiek anksčiau trečiadienį Afganistano gynybos ministras Mohammadas Qasimas Fahimas pranešė, kad laikinoji šalies vyriausybė pritarė, jog šalyje būtų dislokuotos 3 tūkst. karių tarptautinės pajėgos.

M.Q.Fahimas sakė, kad užsienio kariai vykdys tris užduotis. Tūkstantis skirs dėmesį saugumo reikalams, kitas tūkstantis - užsiims medicinos bei inžinieriniais darbais padedant atstatyti šalį. Likę kariai sudarys rezervo pajėgas, tikriausiai dislokuotas Bagramo oro uoste, maždaug už 50 km į šiaurę nuo Kabulo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.