aA
Prezidentas Valdas Adamkus ragina parlamentarus atidėti diskusijas dėl euroreferendumo reikalingumo, kol bus užbaigtos Lietuvos derybos dėl įstojimo į Europos Sąjungą. Tai rašoma valstybės vadovo laiške, kurį trečiadienį Seimo neeiliniame posėdyje surengtoje diskusijoje dėl integracijos į ES perskaitė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA
V.Adamkus buvo kviestas į šią diskusiją, tačiau dėl užimtumo neatvyko.

"Man sunkiai suprantamas kai kurių politikų noras jau dabar pradėti ginčus dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą procedūrų. Reikia ar nereikia referendumo, vienoje ar keliose valstybėse jį rengti - tai formos, o ne turinio klausimas, šiandien tikrai neturintis įtakos mūsų europinei integracijai", - rašoma prezidento laiške.

"Mano nuomone, jį (referendumo klausimą - BNS) turime kelti baigę derybas, kai bus aiškios stojimo į Europos Sąjungą sąlygos. O dabar mūsų, politikų, pareiga - tęsti svarbiausius darbus ir pasirūpinti kuo geresniais derybų dėl narystės rezultatais", - teigia prezidentas.

Socialdemokratų vienas lyderių, Seimo pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis yra paraginęs parlamentarus dabar iš principo apsispręsti dėl referendumo dėl narystės ES surengimo, o pabaigus derybas dėl įstojimo - apsispręsti dėl referendumo laiko.

Lietuva, suderinusi su ES 21 iš 31-os derybinės pozicijos, tikisi kitąmet užbaigti įstojimo derybas, o 2004-siais - tapti visaverte ES nare.

Prezidento laiške taip pat atkreipiamas dėmesys į Europos Komisijos išvadas, jog Lietuvai derėtų pagerinti valstybės administravimą, biudžeto planavimą, energetikos sektoriaus pertvarkymą, geriau kovoti su korupcija, stiprinti teisėsaugą, reformuoti pensijų sistemą.

Pabrėždamas, kad išvardytose srityse " būtinos visų valdžios institucijų sutelktos pastangos", prezidentas atkreipia parlamentarų dėmesį į Seime svarstomus Pensijų reformos įstatymo, Civilinio proceso kodekso, Energetikos įstatymo pakeitimų, Muitinės kodekso pakeitimų ir papildymų, Antikorupcinio įstatymo ir kitų svarbių įstatymų projektus.

Anot V.Adamkaus, daugelį šių ir kitų būtinų teisės aktų Seimas yra užsibrėžęs priimti iki šių metų pabaigos. Be to, prezidentas ragina apsispręsti dėl žemės rinką liberalizuosiančių Konstitucijos 47 straipsnio pataisų ir Referendumo įstatymo ateities.

Prezidentas ragino Seimo narius aiškinti rinkėjams narystės ES Lietuvai atveriamas galimybes, sustiprinti piliečių paramą valstybės integraciniams siekiams.

Stebėdamasis dėl politikų teiginių, kad kai kurie sprendimai priimami "tik todėl, kad spaudžia Europos Sąjunga", V.Adamkus ragina "atsakingai vertinti savo apsisprendimą" dėl euroatlantinės integracijos.

"Juk ne dėl rinkėjų balsų daromos ūkio reformos, o dėl mūsų pačių - dabar lemiama Lietuvos ateitis ir mūsų žmonių gerovė. Todėl pageidaučiau didesnės Lietuvos politinių partijų, ypač tų, kurios delegavo savo atstovus į Vyriausybę, atsakomybės", - rašoma prezidento laiške.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.