aA
Generolas M.Q.Fahimas Afganistano sostinėje žurnalistams sakė, kad užsienio kariai vykdys tris užduotis. Tūkstantis skirs dėmesį saugumo reikalams, kitas tūkstantis - užsiims medicinos bei inžinieriniais darbais padedant atstatyti šalį.

Likę kariai sudarys rezervo pajėgas, tikriausiai dislokuotas Bagramo oro uoste, maždaug už 50 km į šiaurę nuo Kabulo.

Pasak M.Q.Fahimo, pajėgos šešiems mėnesiams bus dislokuotos nuo šeštadienio.

Kartu gynybos ministras pabrėžė, kad tarptautinės pajėgos, kurioms skirti karius pasirengusios 16 šalių, nebus atsakingos už šalies saugumo užtikrinimą.

"Afganistano žmonės patys išlaisvino šalį, o tarptautinės pajėgos čia atvyksta iš esmės, kad padėtų atstatyti Afganistaną, - teigė M.Q.Fahimas žurnalistams. - Saugumą užtikrins Vidaus reikalų ministerijos žvalgybos tarnyba ir Kabulo garnizonas, kuris pavaldus Gynybos ministerijai".

Generolas patikslino, kad tarptautinės pajėgos vykdys tik kai kurias saugumo operacijas, pavyzdžiui, "bendradarbiaudamos su saugumo komisija, jos galės patruliuoti Kabule".

"Jos čia neatvyksta kištis į žmonių gyvenimą. Savo gyvenimą afganai tvarkys patys", - pridūrė jis.

Pastarąsias dienas tarp Afganistano lyderių ir į šalį atvykusio Britanijos generolo majoro Johno McCollo vyko intensyvios derybos dėl tarptautinių pajėgų dislokavimo, numatyto Bonoje pasiektame susitarime, pagal kurį šeštadienį valdyti šalį pradės etninio puštūno Hamido Karzai vadovaujama vyriausybė.

Naujoje vyriausybėje dominuojantis Šiaurės aljansas siekė, kad tarptautinių pajėgų kontingento dydis ir funkcijos būtų apribotos iki vyriausybės ministrų apsaugos.

Tuo tarpu Britanijos, kuri vadovaus tarptautinėms pajėgoms, atstovai siekė platesnio mandato, kuris leistų šiai kariuomenei net budėti ant pagrindinių kelių iš Kabulo į kitus pagrindinius Afganistano miestus.

Kaip anksčiau teigė diplomatiniai šaltiniai, skubėdami pasiekti susitarimą iki šeštadienio, tarptautinių saugumo pajėgų vadai buvo pasirengę sutikti su mažesniu kariuomenės skaičiumi, jeigu Afganistanas padarys nuolaidų dėl šios kariuomenės įgaliojimų.

Antradienį buvo paskelbta, kad laikinoji Afganistano vyriausybė pritarė 5 tūkst. užsienio karių dislokavimui, tačiau M.Q.Fahimo atstovai šį pranešimą vėliau paneigė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.