aA
Seimas antradienį pradėjo svarstyti Vyriausybės siūlymą pasiųsti 12 Lietuvos karo medikų dalyvauti JAV vadovaujamos tarptautinės antiteroristinės koalicijos operacijoje "Ilgalaikė laisvė". Pagal Konstituciją, Seimas turi pritarti Lietuvos karių siuntimui į užsienį.
"Pasiųsdama Lietuvos karius į tarptautinę operaciją Lietuva aiškiai pademonstruotų savo karinių pajėgų sąveiką su NATO pajėgomis ir gebėjimą realiai bei operatyviai prisidėti prie tarptautinių operacijų pagal Šiaurės Atlanto sutarties 5 straipsnį", - Seimo posėdyje teigė krašto apsaugos viceministras Jonas Gečas.

Šiaurės Atlanto sutarties 5 straipsnis kalba apie tai, jog vienos NATO valstybės užpuolimas yra laikomas visų NATO valstybių užpuolimu. Rugsėjo 11 dieną Niujorke ir Vašingtone įvykdytus teroristinius aktus, kurių metu žuvo apie 4000 žmonių, JAV įvertino kaip karo aktą.

Teroro aktų rengimu ir vykdymu ji apkaltino išeivio iš Saudo Arabijos milijonieriaus Osamos bin Ladeno vadovaujamą organizaciją "Al-Qaeda" ir spalį pradėjo karinę operaciją prieš teroristus globojantį Talibano režimą Afganistane.

Pasak viceministro, Lietuvos karo medikai vyktų į operaciją Čekijos 6-osios lauko ligoninės sudėtyje, tačiau kadangi tiksli ligoninės dislokacijos vieta yra nežinoma, nutarimo projekte siūloma pritarti karo medikų siuntimui ne į konkrečią valstybę, o į Centrinės ir Pietų Azijos regioną.

Lietuvos karo medicinos tarnybos karių dalyvavimas operacijoje bus finansuojamas iš krašto apsaugos biudžeto lėšų.

Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui dėl karo medikų siuntimo.

10 Lietuvos karo medikų 1999 m. sėkmingai dalyvavo NATO vadovaujamoje humanitarinėje operacijoje Albanijoje.

Šioje operacijoje Lietuvos karo medikai taip pat dalyvavo Čekijos ginkluotųjų pajėgų 6-osios lauko ligoninės sudėtyje.

Anksčiau Seimas yra deklaravęs, jog "Lietuvos valstybė prisijungs prie antiteroristinių tarptautinių pastangų bei reikalingų sprendimų, kad teroristai būtų nubausti, o jų židiniai neutralizuoti", bei pritaręs Lietuvos dalyvavimui koalicijos humanitarinėse misijose.

Lietuva tikisi būti pakviesta į NATO 2002 m. Prahoje vyksiančiame Šiaurės Atlanto aljanso viršūnių susitikime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.