aA
R.Majorsas ir M.Brudno
R.Majorsas ir M.Brudno
Vakar koncerno "Jukos" viceprezidentas Michailas Brudnas, susitikęs su Lietuvos premjeru Algirdu Brazausku, garantavo, jog Rusijos bendrovė suinteresuota užbaigti sandorį su "Williams".

"Mes pasirengę daryti viską, kas nuo mūsų priklauso, kad tai įvyktų", - po susitikimo su premjeru sakė M.Brudnas.

Tokią pat poziciją "Jukos" viceprezidentas tą pačią dieną išdėstė ir Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui bei Seimo Ekonomikos komiteto vadovui Viktorui Uspaskichui. Oficialiai neplanuotas susitikimas su Seimo atstovais įvyko M.Brudno iniciatyva. Į Seimą iš Vyriausybės "Jukos" viceprezidentas važiavo paprastu taksi automobiliu.

Ateitis

Po susitikimo su A.Brazausku "Jukos" viceprezidentas teigė, jog "sunku kažką prognozuoti" dėl sutarties su bendrove "Williams" ateities. M.Brudnas patvirtino, jog "Jukos" pasiūlė "Mažeikių naftai" ateinančių metų pirmąjį ketvirtį tiekti naftą sąlygomis, numatytomis ankstesniuose bendrovių susitarimuose.

"Jukos" viceprezidentas nenorėjo konkretizuoti bendrovių nesutarimų priežasčių, tik minėjo, jog jos "išsprendžiamos teisiniais būdais".

Praėjusią savaitę, pranešusi kompanijai "Jukos" apie nutraukiamą susitarimą dėl ilgalaikio bendradarbiavimo, "Williams" minėjo, jog viena iš tokio sprendimo priežasčių - Rusijos bendrovės peršamas "rusiškas verslo stilius". "Jukos" buvo kaltinama ir atsisakymu prisiimti įsipareigojimus atlyginti žalą, jei "Mažeikių naftai" nebūtų pateiktas sutartyje numatytas naftos kiekis.

Derybininkai

M.Brudnas vakar pakartojo "Jukos" poziciją, jog būtų tikslinga keisti abiejų derybų grupių sudėtį. Tuo tarpu "Williams" pareiškė neketinanti keisti savo derybininkų ir pažymėjo norinti tęsti pokalbius su "Jukos" nuo kitų metų pradžios, laikantis sąlygų, numatytų birželį pasirašytoje bendradarbiavimo sutartyje.

"Williams" prezidentas Randy Barnardas vakar pareiškė, kad jo kompanija nesiderės dėl susitarimų, kurie neapsaugo "Mažeikių naftos" ir Lietuvos interesų. "Jukos" atstovas M.Brudnas, paklaustas, ar neketina susitikti su "Williams" atstovais, tokią galimybę atmetė. "Kiek žinau, dabar "Williams" atstovams - Kalėdų atostogos. Per šią kelionę susitikimai su jais neplanuoti", - sakė jis.

Politikai

Paklaustas, ar Lietuvos Vyriausybė pokalbyje su "Jukos" vadovais pateikė kokių nors siūlymų, M.Brudnas vakar teigė, jog "Jukos" nelaukė Lietuvos Vyriausybės pagalbos ir jos neprašė. Ūkio ministras Petras Čėsna po susitikimo taip pat minėjo, kad kol kas Vyriausybės tarpininkavimas derybose nėra reikalingas, tačiau pažymėjo, jog delsiant pasirašyti ilgalaikę "Jukos" ir "Mažeikių naftos" sutartį bus atidėtas ir "Mažeikių naftos" modernizavimas.

P.Čėsna mano, kad "Jukos" ir "Williams" derybinės pozicijos gali būti derinamos po Naujųjų metų, jis tiki, jog abi šalys suras kompromisą.