aA
Jungtinės Valstijos šį mėnesį paragino Europos Sąjungą (ES) nekurti navigacijos palydovų tinklo, kuris konkuruotų su Amerikos sukurta karine Pasauline vietos nustatymo sistema (Global Positioning System), antradienį pranešė Europos Komisija.
Palydovas
Europos Komisijos atstovas spaudai žurnalistams pareiškė, kad JAV gynybos departamentas parašė 15-ai ES gynybos ministrų laiškus, kuriuose įspėjo, kad siūloma sukurti civiline Europos sistema kodiniu pavadinimu "Galileo" galės naudotis ir būsimi priešai, sumanę kariauti prieš Vakarus.

Amerikiečiai "samprotavo, kad kilus konfliktui, "Galileo" gali sukelti jiems sunkumų. Jie mano, kad priešas gali pasinaudoti kai kuriomis "Galileo" teikiamomis galimybėmis ir jie negalės tam sutrukdyti", sakė EK atstovas per trumpą spaudos konferenciją.

Jis pridūrė, kad kiti JAV pareigūnai išreiškė pritarimą šiam Europos projektui.

ES transporto ministrai gruodžio 7 dieną nepasiekė susitarimo dėl naujo šios Europos programos etapo finansavimo. Manoma, jog susitarti nepavyko todėl, kad dalis ES narių, įskaitant Didžiąją Britaniją, Vokietiją ir Nyderlandus, nelabai nori, kad šis projektas būtų dalinai finansuojamas iš privataus kapitalo.

Pasak atstovo, Europos Komisija labai susirūpinusi dėl tokios gaišaties, kuri laikoma keliančia pavojų planuojamai sistemai.

Savaitgalį Belgijoje įvykusiame susitikime ES vadovai vėl iš principo pritarė "Galileo" įrengimui ir nurodė ministrams iki ateinančių metų kovo mėnesio išspręsti finansavimo problemas, o iki birželio - ir visus likusius klausimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.