aA
Šiemet prieš Kalėdas Vilniaus Lukiškių aikštėje bus sudegintas milžiniškas slibinas, su kuriuo degs ir visi vilniečių neišsipildę lūkesčiai bei bėdos.
Tradicinė jau aštuntus metus Etninės veiklos centro rengiama Bluko arba Saulėgrįžos šventė šiais metais pavadinta akcija.

Kūčių išvakarėse - gruodžio 23-iąją - nuo Senamiesčio per Gedimino prospektą blukvilkiai - folkloro ansambliai "Apinys", "Kūlgrinda" ir Židinio mokyklos blukvilkių grupė - vilks kelmą Bluką, kuris nuo senų laikų mitologijoje simbolizuoja praeinančius metus ir viską, kuo reikia atsikratyti.

Blukas valkiojamas tam, kad tai, kas senuosiuose metuose neišsipildė ar atsitiko negero, kartu su kelmu sudegtų laužo ugnyje.

Lukiškių aikštėje per miestą atvilktas Blukas bus sudegintas kartu su didele, ne mažiau kaip 6 metro aukščio Bluką kaip saulę prarijusį pasaulio slibiną vaizduojančia ugnies skulptūra. Ją iš kelmų ir šiaudų dvi dienas kurs skulptoriai Marius Grušas, Viktoras Geraščenko ir Gediminas Piekuras.

Bluko šventė laikoma įžanga į Kūčias ir Kalėdas. Bluko šventės tradicijos ir apeigos daugelyje kaimyninių tautų turi skirtingas variacijas, tačiau jų esmė visur siejama su Saulėgrįža - šviesos pergalės prieš tamsą simboliu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.