aA
Kompanijos “Microsoft” ir “Apple” išleido naujas savo operacinių sistemų versijas. Ketvirtadienį “Microsoft” į prekybą išleido “Windows 98” operacijų sistemos “Millennium Edition” versiją, kuri turėtų padidinti buvusios sistemos stabilumą.
Paryžiuje vykusioje “Apple Expo” parodoje, kompanijos “Apple” vadovas Steve’as Jobsas demonstravo visiškai perrašytą bandomąją “OS X” operacijų sistemos versiją, kurios galutinė versija bus baigta sekančiais metais ir bus naudojama “Apple” tipo kompiuteriuose. ME (Millennium Edition) turi patobulintą vartotojo sąsają bei labiau išvystytas muzikos ir daugialypės terpės išnaudojimo galimybes.

“Microsoft” labai rizikuoja ME versijoje naudodama daugialypės tepės bylų grotuvą, kuris negros konkurentų “Real Networks” programoms sukurtų bylų.

Tačiau labiausiai sveikintinas šios naujos programinės įrangos požymis yra mažesnė sistemos “lūžių” tikimybė. Minimalūs kompiuterio resursai, rekomenduojami “Windows ME” operacijų sistemai yra 150 MHz Pentium tipo procesorius, 32 MB operatyviosios atminties ir apie 500 MB laisvos vietos kietajame diske. Jau turimos operacinės sistemos patobulinimas iki “Windows ME” kainuos nuo 42 iki 59 JAV dolerių (nuo 168 iki 236 litų), pilna versija kainuos 149 JAV dolerius (596 litus).

“Apple Expo” parodoje paryžiuje, S.Jobsas demonstravo ilgai lauktą “Apple” programinės įrangos pagrindą – “Mac OS X”.

Naujoji operacijų sistema dirba greičiau, turi gražesnę sąsają su vartotoju bei yra daug stabilesnė. Išleisdama šią operacijų sistemą, “Apple” tikisi susilaukti didesnio savo kompiuterių populiarumo, o programinės įrangos gamintojai šiai operacijų sistemai pradės leisti daug daugiau programų.

“OS X” leidžia apjungti “Apple” kompiuterius bendram darbui, taip suteikdama galimybę sukurti labai galingą kompiuterių sistemą.

Bet skirtingai, nei buvo tikėtasi, “Mac OS X” veikimui būtini kompiuteriai su 128 MB atmintine, nors standartinės komplektacijos nešiojamieji kompiuteriai ir daugelis stalinių “Apple” kompiuterių pateikiami su 64 MB atmintine.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.