aA
Vakarai nekuria „antirusiškos“ koalicijos ir nelinki šiai šaliai chaoso, tačiau nori, kad valstybių santykiai būtų grindžiami tarptautiniais susitarimais, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Girdėjome - yra tam tikri triumfuojantys pasisakymai iš Rusijos pusės, kad nepavyko sukurti antirusiškos koalicijos. Niekas nekūrė antirusiškos koalicijos ir nelinki tai šaliai chaoso ir kracho. Tiesiog visi nori, kad santykiai XXI amžiuje būtų grindžiami savitarpio pagarbos principais, jokiu būdu nepažeidžiant kaimyninių šalių suvereniteto, tai nėra koalicijos prieš kažką kūrimas, tai yra koalicija už tarptautiniu lygiu pripažintas teises ir principus“, - Žinių radijui antradienį sakė L. Linkevičius.

Pasak jo, jei Europos Sąjungos (ES) valstybės šiemet būtų nuosekliau ir operatyviau reagavusios į padėtį Ukrainoje bei labiau koordinavusios veiksmus su Jungtinėmis Valstijomis, G7 šalimis, galbūt tai būtų padėję stabilizuoti situaciją. Jis tvirtino, kad nuo to, ar kitąmet Vakarai išliks vieningi, priklausys ne tik tolesnė įvykių Ukrainoje raida, bet ir padėtis mūsų regione.

„Manau, jei ši koalicija susvyruos, bus problemų ne tik Ukrainoje, bet ir mūsų regione, ir visur kitur. Todėl santykiai tarp šalių, bendradarbiavimas Ukrainos atveju yra kiek platesnis nei kalbant tik apie tos šalies likimą“, - sakė ministras.

Svarbiausiu metų įvykiu Lietuvai L.Linkevičius įvardijo NATO viršūnių susitikimą Velse, kuriame priimti sprendimai, pasak jo, „turi tiesioginės įtakos ir aljanso, kaip organizacijos, svarbai, ir regiono saugumui“. Svarbiausiais ministerijos nuveiktais darbais jis įvardijo Lietuvos pirmininkavimą JT saugumo tarybai, pasirengimą kitų metų birželį prasidėsiančiomis deryboms dėl Lietuvos stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją ( EBPO).

Įvardijo ryškiausius veikėjus užsienio politikoje

Užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus teigimu, šiemet užsienio politikoje itin matomi buvo JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Ministras taip pat pastebėjo, kad šiais laikais asmenybių vaidmuo diplomatijoje užleidžia vietą sutelktam institucijų ir tarptautinių organizacijų darbui.

„Labai sunku išskirti kažką vieną. Jei kalbėtume apie visą pasaulį, tai aktyviai reiškėsi ir Vokietijos kanclerė. Nuo jos sprendimų dažnai priklauso, kur pasvyra svarstyklės tiek Europos politikoje, tiek ir pasaulyje (...) JAV diplomatų pastangos buvo nepaprastai matomos ir Artimuosiuose Rytuose ir Sirijoje ir kituose regionuose. J. Kerry iš tikrųjų praktiškai gyvena daugiau lėktuve nei ant žemės“, – „Žinių radijui“ sakė ministras.

Britų laikraštis „The Times“ A. Merkel išrinko metų žmogumi, už jos pastangas prisidedant prie saugumo situacijos Europoje gerinimo ir aktyvaus tarpininkavimo Ukrainos konflikte.

L. Linkevičius pabrėžė, kad nepaisant visų diplomatinių pastangų, saugumo situacija pasaulyje negerėja ir konfliktinių taškų skaičius nemažėja.

„Rezultatai, deja, negalime sakyti, kad labai džiugintų, turime labai daug karštų konfliktų“, – kalbėjo ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.