aA
Ekspertai sako, kad tikimybė rasti gyvų dingusio „AirAsia“ lėktuvo keleivių nėra didelė.
Ekspertai apie dingusį lėktuvą: kažkas atitraukė pilotų dėmesį
© AFP/Scanpix

Specialistai teigia, kad pilotų prašymas keisti maršrutą dėl prastų oro sąlygų yra pakankamai dažna, įprasta situacija.

„Mes kalbame ne tik apie tokias oro sąlygas kaip griaustinis ar žaibas. Audros iš tiesų gali būti labai galingas veiksnys, galintis sutrikdyti vidutinio dydžio lėktuvą. Štai kodėl pilotai prašo leidimo nukreipti lėktuvo kursą. Lėktuvas tikrai negalėtų vis dar būti ore, nes planuotas skrydis buvo labai trumpas, todėl kuro tokiam skrydžiui paprasčiausiai neužtektų“, – „Associated Press“ teigė tarptautinių skrydžių operacijų ir saugumo redaktorius David Learmount.

D. Learmount, kuris yra pilotas taip pat atmetė galimybę, kad lėktuve buvę keleiviai galėjo išgyventi nusileidimą jūroje.

„Lakūnai iki pat paskutinės minutės bendravo su oro eismo kontrole, tačiau vėliau kažkas atitraukė pilotų dėmesį ir jie nebegalėjo palaikyti pokalbio. Mes nežinome, kas nutiko tuo metu, tačiau atmetama versija, kad tai buvo tyčinis veiksmas. Galimos įvairios spekuliacijos, tačiau šiuo metu žinome tik tai, kad lėktuvas yra dingęs. Aš manau, kad prognozės nėra geros“, – komentavo D. Learmount.

Moteris, kurios sužadėtinis skrido „AirAsia“ lėktuvu: mano širdis jau tada žinojo

Louis Sidharta
Louis Sidharta
© Reuters/Scanpix

Daugelis dingusio „AirAsia“ lėktuvo artimųjų susirinko įrengtame krizių centre Indonezijos Juandos oro uoste, kur vis dar laukia žinių apie savo artimuosius, kai kurie jų čia praleido jau daugiau nei 13 valandų.

16 dingusio lėktuvo artimųjų pasinaudojo avialinijų suteikta galimybe iš Changi oro uosto Singapūre nuskristi į Juandos oro uostą Indonezijoje. Likę artimieji grįžo namo arba liko ilsėtis viešbutyje, praneša BBC.

Changi oro uoste dingusių artimuosius stengtasi atriboti nuo žiniasklaidos dėmesio, tačiau žiniasklaidai pavyko pakalbinti vieną Indonezijos pilietę, kuri laukė žinių apie savo sužadėtinį, 27 metų verslininką Alain.

Jis kartu su dar penkiais savo šeimos nariais skrido dingusiu lėktuvu. 28 metų Louise Sidharta teigė, kad ji ir jos partneris pasirinko skirtingus reisus į Singapūrą.

Vėlesniu skrydžiu atvykusi į Singapūrą ji ir sužinojo, kad jos sužadėtinio lėktuvas dingęs, praneša „The Guardian“, remdamasis AFP publikuota informacija.

L. Sidharta žurnalistams teigė, kad tikisi geriausio ir ragino visus siųsti tik pozityvias mintis. Kelionė, kurioje dingo jos sužadėtinis turėjo būti paskutinis jo skrydis prieš jiems susituokiant.

„Apie nelaimę išgirdau per radiją, skubiai patikrinau informaciją internete“, – žurnalistams pasakojo mergina.

„Mano širdis jau tada žinojo, kad mano sužadėtinis yra dingusiame lėktuve“, – sakė Louise Sidharta.

Vieno iš keleivių draugas, kuris nenorėjo atskleisti savo tapatybės, pasakojo, kad tikisi stebuklo ir kad visi lėktuve buvę žmonės bus išgelbėti. Jis teigė, kad taip pat turėjo skristi dingusiu lėktuvu, tačiau prieš dvi savaites nusprendė skrydį atidėti.

„Aš meldžiuosi, kad įvyktų stebuklas“, – sakė jis.

„Turėjau vykti šiuo reisu, tačiau prieš dvi savaites atšaukiau skrydį, nes turėjau kitų reikalų. Lėktuve buvo du mano draugai ir jie skrido kartu su penkiais šeimos nariais“, – pasakojo vieno iš keleivių draugas.

Jis taip pat teigė, kad ketino Singapūre sutikti Naujuosius metus, tačiau pakeitė planus.

„Šį rytą prieš man pradedant melstis vienas iš mano draugų man paskambino ir pasakė „iki pasimatymo Niujorke“ ir viskas, o tuomet išgirdau blogas naujienas“, – prisiminimais su
„The Guardian“ žurnalistais dalinosi vieno iš keleivių draugas.

Prieš keletą valandų daugelis oro uosto krizės centre susirinkusių keleivių artimųjų vis dar jautėsi ramūs, nuolat tikrino naujienas savo telefonuose, bandė susisiekti su savo artimais ir mylimais žmonėmis, kad informuotų juos apie nelaimę, tačiau, praėjus jau daugiau nei 12 valandų, po to, kai dingo lėktuvas, jų veidai darėsi vis neramesni, apie situaciją oro uoste pasakojo BBC žurnalistai.

Pareigūnai vis dar neturi realių žinių, kas nutiko dingusiam lėktuvui.

„AirAsia“ generalinis direktorius Tony Fernandes surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad kol kas turima labai mažų informacijos, kur galėtų būti dingęs lėktuvas.

„Mūsų rūpestis šiuo metu yra dingusiųjų giminės ir artimieji. Šiuo metu mums nėra nieko svarbiau nei mūsų įgulos šeimos nariai ir kitų keleivių giminės. Ir mes jais pasirūpinsime“, –susirinkusiems žurnalistams sakė Tony Fernandes.

Indonezijos viceprezidentas Jusufas Kaila nacionalinės paieškos ir gelbėjimo tarnybos biure Jakartoje žurnalistams teigė, kad egzistuoja reali tikimybė, kad lėktuvą ištiko nelaimingas atsitikimas, praneša BBC.

„Po daugiau nei dešimties paieškų valandų galime teigti, kad lėktuvą greičiausiai ištiko nelaimingas atsitikimas“, – sakė Jusufas Kaila.

Indonezija priėmė pasiūlymą iš Singapūro, kuris suteiks keturis karinio jūrų laivyno laivus, padėsiančius ieškoti dingusio lėktuvo, BBC cituoja Singapūro antrojo gynybos ministro Chan Chun Sing žodžius.

Singapūro „C130“ lėktuvas jau šiandien intensyviai prisidėjo prie lėktuvo paieškos. Anksčiau Australija taip pat pasiūlė savo pagalbą.

JAV Nacionalinė transporto saugos valdyba taip pat paskelbė, kad yra pasirengusi padėti ieškant dingusio lėktuvo, praneša „The Guardian“.

„Intensyviai stebime, kaip vyksta dingusio „AirAsia“ lėktuvo paieška ir esame pasirengę padėti Indonezijos gyventojams, jeigu tik mūsų prireiktų“, – kalbėjo JAV Nacionalinės transporto saugos valdybos atstovas spaudai.

Skrido 162 žmonės

Indonezija iki pirmadienio aušros neieškos „AirAsia“ lėktuvo su 162 žmonėmis, kuris sekmadienį dingo virš Javos jūros, įgulai paprašius leidimo dėl blogo oro pakeisti skrydžio maršrutą.

Gelbėtojai, Javos jūroje ieškantys lėktuvo pėdsakų, sekmadienį sutemus paiešką nutraukė, pranešė Indonezijos transporto ministerija.

„Airbus A320-200“ dingo pakeliui iš Surabajos Rytų Javoje Indonezijoje į Singapūrą ir tai jau trečia šiais metais krizė Malaizijos oro bendrovėms. Maždaug 11 valandų po lėktuvo dingimo paieška buvo nutraukta nepastebėjus jokių jo pėdsakų.

„Mes baigėme 17 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku), nes temo. Oras taip pat nebuvo labai geras, nes darėsi tikrai debesuota“, – sakė Transporto ministerijos pareigūnas Hadi Mustofa (Hadis Mustofa).

„Rytoj pradėsime 7 val. ar dar anksčiau, jei oras bus geras“, – pridūrė jis.

Skrydžių kontrolieriai ryšį su dvimotoriu lėktuvu prarado maždaug valanda po to, kai jis 5 val. 20 min. (0 val. 20 min. Lietuvos laiku) išskrido iš Juandos tarptautinio oro uosto Surabajoje. Iš lėktuvo negauta jokio signalo.

„AirAsia“ pranešė, kad 155 žmonės, buvę reisu QZ8501 skridusiame lėktuve, yra indoneziečiai, trys – Pietų Korėjos piliečiai ir po vieną žmogų iš Singapūro, Malaizijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos. Prancūzas yra antrasis pilotas.

Prieš pat dingimą lėktuvo pilotas paprašė skrydžių kontrolierių Džakartoje leidimo nukrypti nuo skrydžio maršruto ir pakilti 1,8 km į 11,6 km aukštį virš tirštų debesų, sakė Indonezijos transporto ministerijos pareigūnas.

„Lėktuvas paprašė skrydžių kontrolierių (leisti) skristi į kairę ir tam buvo pritarta, – spaudos konferencijoje Džakartoje sakė civilinės aviacijos administracijos generalinis direktorius Djoko Murjatmodjo. – Tačiau jų prašymui skristi į 38 tūkst. pėdų (aukštį) iš 32 tūkst. pėdų (aukščio) tuo metu nebuvo galima pritarti dėl eismo, viršuje skrido lėktuvas, o po penkių minučių (reiso QZ8501) lėktuvas dingo iš radiolokatorių ekranų“.

„Kaip rodo mūsų klimato radiolokatorius, oras nebuvo geras. Ten buvo pakankamai audros (debesų)“, – sakė D.Murjatmodjo.

Pasak jo, Indonezija pasiuntė septynis lėktuvus, keturis karinio jūrų laivyno laivus ir šešis laivus iš paieškos ir gelbėjimo agentūros.

Paieška buvo vykdoma daugiausia aplink Bangkos ir Belitungos salas Javos jūroje.

Tačiau D.Murjatmodjo sakė, jog Transporto ministerija taip pat paprašė armijos vykdyti paiešką ir sausumoje, įskaitant kalnų rajonus.

„Sutelkėme visą savo jėgą, nuo paieškos ir gelbėjimo agentūros, kariškių, policijos ir pagalbos iš bendruomenės, taip pat – žvejų“, – sakė gelbėjimo agentūros vadovas F.H.B.Soelistyo.

Jis nurodė, kad trys laivai ir trys lėktuvai iš Malaizijos pirmadienį prisidės prie paieškos. Sekmadienį į paiešką įsitraukė Singapūro lėktuvas C130, o pirmadienį bus dislokuoti du Singapūro lėktuvai. Pagalbą taip pat siūlo Australija.

Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentas Barackas Obama buvo informuotas apie lėktuvo dingimą ir kad JAV administracija stebi situaciją.

Indonezijoje – didžiuliame salyne su prasta sausumos transporto infrastruktūra – pastaraisiais metais smarkiai augo pigių skrydžių rinka.

Tačiau oro transporto industrijai kenkė prasti saugumo standartai – rajone, kur būna ekstremalių oro sąlygų. Bet „AirAsia“ nurodė, kad dingęs lėktuvas techniškai buvo sutvarkytas lapkričio 16 dieną.

Kompanija savo puslapiuose socialiniuose tinkluose ryškiai raudoną logotipą greit pakeitė pilku fonu.

Jos lėktuvas dingo baigiantis katastrofiškiems Malaizijos aviacijai metams.

Kovo mėnesį dingo „Malaysia Airlines“ lėktuvas, skridęs reisu MH370 su 239 žmonėmis. Lėktuvas dėl nepaaiškinamų priežasčių nukrypo nuo savo kurso Kvala Lumpūras-Pekinas. Jokių lėktuvo pėdsakų taip ir nebuvo rasta.

Po kelių mėnesių, liepą, kitas „Malaysia Airlines“ lėktuvas sudužo separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje – manoma, kad į jį pataikė raketa „žemė-oras“. Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.