aA
Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį susirinko prie vienos iš Niujorko bažnyčių, kad atsisveikintų su vienu iš dviejų prieš savaitę nušautų šio didmiesčio policininkų. Gedulingose iškilmėse dalyvavo ir JAV viceprezidentas Joe Bidenas.
Policininkų laidotuvės Niujorke
Policininkų laidotuvės Niujorke
© AFP/Scanpix

Policijos automobilyje sėdėjusius pareigūnus 40 metų Rafaelį Ramosą ir 32 metų Wenjianą Liu nušovė 28-erių afroamerikietis Ismaaiylas Brinsley. Vyras, šūviais į galvą nužudęs du policininkus, vėliau pats nusišovė metro stotyje.

Šaulys socialiniuose tinkluose buvo išsakęs grasinimus policijos adresu bei savo nepasitenkinimą dėl juodaodžių mirties per policijos reidus. Jis buvo paskelbęs ir vaizdo įrašą su liepsnojančia JAV vėliava.

J. Bidenas savo kalboje pabrėžė, kad kai Brukline gruodžio 20-ąją žuvo du policininkai, "buvo sužeisti ir visas miestas, ir visa tauta". Viceprezidentas pareiškė esąs įsitikinęs, jog Niujorko policija - "geriausias policijos departamentas pasaulyje" - parodys amerikiečiams, kaip įveikti susiskaldymą.

Ceremonijoje dalyvavo ir Niujorko meras Billas de Blasio, kuris, pasak pareigūnų, prisidėjo prie nepasitikėjimo policija didinimo po protestų akcijų prieš jos brutalumą.

Afroamerikietę vedęs meras neseniai pareiškė pats būgštaująs dėl savo sūnaus saugumo, jeigu šiam tektų bendrauti su policija. Pasak policininkų profsąjungos vadovo Patricko Lyncho, B. de Blasio tenka atsakomybė dėl nušautų pareigūnų mirties.

Kito nušauto policininko laidotuvių detalės paaiškės, kai iš Kinijos atvažiuos jo giminės.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.