aA
Rusija mano, kad NATO didina savo karinius pajėgumus Europoje ir taip jai grasina. Maskva taip pat grūmoja „atitinkamu“ atsaku, jei Ukraina pajudėtų narystės Aljanse link.
Maskvoje vyko 1941 metams paminėti skirtas karinis paradas
Maskvoje vyko 1941 metams paminėti skirtas karinis paradas
© RIA/Scanpix

„Įvardindami Rusiją kaip potencialią grėsmę NATO didina savo karinius pajėgumus Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje“, – trečiadienį konstatavo gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas, praneša Rusijos naujienų agentūra „TASS“.

Anot politiko, intensyvėjantys NATO veiksmai prie Rusijos sienų didina gynybos ministerijos susirūpinimą Rusijos saugumu. A. Antonovas pažymėjo, kad didėja tankų skaičius Europoje, taip pat dažnėja Aljanso aviacijos manevrai. Susirūpinimą Rusijai esą kelia ir aviacijos bazės įkūrimas Estijos Emery mieste.

Viceministras teigia, kad prie Rusijos sienų NATO taktinių orlaivių skrydžių skaičius išaugo daugiau nei dvigubai ir pasiekė 3 tūkst. Žvalgybinių lėktuvų skrydžių virš Baltijos ir Barenco jūrų esą taip pat padaugėjo beveik dvigubai: nuo 258 skrydžių pernai 480 skrydžių šiais metais.

Bendradarbiavimas tarp NATO ir Rusijos sustabdytas, tačiau viceministras teigė, kad išlieka „ramus“, nors ir buvo sustabdytas tarptautinis karinis bendradarbiavimas tarp NATO aljanso ir Rusijos.

„Karinėje srityje Rusijos ir NATO santykiai buvo įšaldyti Aljanso iniciatyva. Toks sprendimas buvo priimtas vienašališkai Briuselyje, taip siekiant nubausti Rusiją, kuri gina savo nacionalinius interesus“, – pabrėžė A. Antonovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas taip pat pridūrė, kad „Rusija niekada nelaikė NATO savo priešu“, o karinis bendradarbiavimas tarp Aljanso ir Rusijos yra abipusiškai naudingas ir turėtų būti paremtas abiejų partnerių lygiateisiškumu ir pasitikėjimo stiprinimu.

A. Antonovas taip pat pridūrė, kad užsienio partneriai patys sustabdė keleto sėkmingų projektų įgyvendinimą per pastaruosius kelerius metus.

„Turiu omenyje kovą su piratavimu, terorizmu, saugumo palaikymą Afganistane ir kaimyninėse šalyse“, – kalbėjo A. Antonovas ir pridūrė, kad taip pat buvo sustabdyta oro piratavimo projekto iniciatyva.

Rusijos gynybos ministro pavaduotojas kalbėdamas apie NATO paminėjo ir Ukrainos sprendimą, kuriuo šalis panaikino nuostatą nesijungti prie užsienio karinių blokų. A. Antonovas pažymėjo, kad Ukrainos stojimas į NATO iš esmės keis tarpusavio santykius, o žala gali būti neatitaisoma.

Unian.net cituoja gynybos ministro pavaduotoją: „Nors Ukrainos parlamento sprendimas pakeisti savo neprisijungusios šalies statusą neturėtų kelti Rusijai saugumo problemų, nes tai yra politinis sprendimas, bet, jeigu ateityje sprendimas taps karinis (tai yra, Ukraina taps NATO nare – DELFI), tuomet mes veiksime atitinkamai. Tada su NATO aljansu bus nutrauktas bendadarbiavimas, kurį atkurti bus praktiškai neįmanoma“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.