aA
Su vyru susituokėme prieš 18 metų, turime du sūnus. Būnant santuokoje mano vyras paveldėjo iš savo tetos namą ir žemės. Ten gyvenome ir esame registruoti. Jau 4 metai kaip aš su vaikais gyvenu Anglijoje, o vyras gyvena Lietuvoje, bet nesu išsituokusi.
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar gausiu palikimą, jeigu nebegyvenu su vyru?
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Jeigu vyras nebūtų palikęs testamentas, ar jo mirties atveju vaikams ir man priklausytų kokia nors dalis šio turto, ar pirmaisiais paveldėtojais būtų jo mama ir sesuo su broliu. O jeigu būtų paliktas testamentas, ar būtų galima jį užginčyti ir prisiteisti vaikams kažkokią dalį, nes tėvas niekada nepadėjo jų auginti bei neprisidėjo finansiškai.

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako Centrinė hipotekos įstaiga.

Civilinio kodekso 3.87 straipsnio 2 dalyje nustatyta, jog santuokos metu įgytas turtas laikomas bendrąją jungtine sutuoktinių nuosavybe, kol jis nėra padalytas arba kol bendrosios
jungtinės nuosavybės teisė nėra pasibaigusi kitokiu būdu.

Ar sutuoktiniai susitarimu nėra pakeitę įstatymų nustatyto sutuoktinių turto teisinio režimo, galima sužinoti patikrinus Vedybų sutarčių registro, kurį tvarko Centrinė hipotekos įstaiga, duomenis.

Vedybų sutarčių registre registruojamos vedybų sutartys, sugyventinių sutartys dėl bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo pasibaigus bendram gyvenimui ir turto padalijimo faktai.

Jei sutuoktiniai susitarimu nėra nustatę kitokio santuokos metu įgyto turto teisinio režimo, vadovaujamasi bendrosiomis Civilinio kodekso nuostatomis. Turtas, kuris yra vienam iš sutuoktinių dovanotas ar paveldėtas po santuokos sudarymo, jeigu dovanojimo sutartyje ar testamente nėra nurodyta, kad turtas perduodamas bendrojon jungtinėn nuosavybėn, laikomas asmenine sutuoktinio nuosavybe.

Mirus sutuoktiniui, paveldimą turtą sudarytų tiek bendrosios jungtinės nuosavybės teise turimas turtas, tiek asmeninės nuosavybės teise turimas turtas.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus mirusiojo asmens turtas gali būti paveldimas pagal testamentą arba pagal įstatymą.

Jeigu mirusysis nebus sudaręs testamento (testamento buvimo faktą galėsite patikrinti Testamentų registre), jo turtas bus paveldimas pagal įstatymą. Civilinis kodeksas nustato įpėdinių eiles – palikėjo vaikai yra pirmos eilės įpėdiniai (Civilinio kodekso 5.11 straipsnis). Palikėją pergyvenęs sutuoktinis paveldi pagal įstatymą arba su pirmos ar antros eilės įpėdiniais (jeigu jų yra) įstatyme nustatytą atitinkamą palikimo dalį (Civilinio kodekso 5.13 straipsnis). Jeigu pirmos ir antros eilės įpėdinių nėra, sutuoktinis paveldi visą palikimą.

Jeigu palikėjo turtas būtų paveldimas pagal testamentą ir palikėjo mirties dieną palikėjo vaikams ar sutuoktiniui, taip pat palikėjo tėvams būtų reikalingas išlaikymas, nepaisant testamento turinio, šie asmenys įgytų teisę į privalomąją palikimo dalį, t.y. į pusę tos dalies, kuri kiekvienam iš jų tektų paveldint pagal įstatymą (privalomoji dalis), jeigu testamentu nebūtų skirta daugiau.

Jei asmenys, galimi turto paveldėtojai, neturi informacijos, ar mirusysis asmuo sudarė testamentą, jie šiuos duomenis gali gauti iš Testamentų registro, kurį tvarko Centrinė hipotekos įstaiga. Testamentų registre registruojami Lietuvos Respublikos teritorijoje ar Lietuvos Respublikos diplomatinėse ir konsulinėse įstaigose sudaryti (priimti saugoti) testamentai ir palikimo priėmimo faktai, taip pat 1972 m. gegužės 16 d. Konvenciją dėl testamentų registravimo sistemos sukūrimo ratifikavusiose užsienio valstybėse (Prancūzija, Kipras, Turkija, Belgija, Olandija, Italija, Portugalija, Liuksemburgas, Ispanija, Estija, Ukraina) sudaryti (priimti saugoti) testamentai.

Notarai, konsuliniai pareigūnai per tris darbo dienas privalo Centrinei hipotekos įstaigai pranešti apie patvirtintus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus bei duomenis apie palikimo priėmimo faktus (Civilinio kodekso 5.32 straipsnio 2 dalis). Centrinė hipotekos įstaiga Testamentų registro duomenis apie patvirtinus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus, palikimo priėmimo faktus teikia tik po testatoriaus mirties, išskyrus atvejus, kai dėl Testamentų registro duomenų kreipiasi pats testatorius.  

Centrinė hipotekos įstaiga, bendradarbiaudama su Europos testamentų registrų tinklo asociacija (L’ Association du Réseau Européen des Registres Testamentaires), įgyvendino tarptautinį projektą ir šalies Testamentų registrą integravo į Europos testamentų registrų tinklą bei sudarė sąlygas paprastai ir greitai gauti duomenis apie testamentus sudarytus prisijungusiose valstybėse.

Informaciją apie tai, kaip gauti Vedybų sutarčių registro ar Testamentų registro duomenis, taip pat duomenis apie kitose valstybėse, prisijungusiose prie Europos testamentų registrų tinklo, sudarytus testamentus, galite rasti Centrinės hipotekos įstaigos interneto svetainėje http://www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkę nuorodą „Testamentų registras“, ,,Vedybų registras“ arba paskambinę į Centrinę hipotekos įstaigą tel. (8 5) 231 3611.

Duomenis galima užsisakyti pateikus prašymą internetu (per portalą „Elektroniniai valdžios vartai“ arba adresu www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkus skyrių „Elektroninės paslaugos“), paštu arba atvykus į Centrinę hipotekos įstaigą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.